Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

MAĎARIČ: Hľadáme spôsob, ako ministerstvo prispeje na chod Danubiany

Marek Maďarič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Podľa neho v súčasnosti existuje dobrá vôľa na zmenu zákona, ktorá by umožnila ministerstvu kultúry prispievať aj na prevádzku predmetného múzea.

Bratislava 28. apríla (TASR) - Ministerstvo kultúry (MK) spolu s rezortom financií hľadá spôsob, ako aby MK mohlo priebežne prispievať na chod múzea Danubiana Meulensteen Art Museum v bratislavskom Čunove. Na základe súčasného zákona to nie je možné.

Šéf rezortu kultúry Marek Maďarič (Smer-SD) to uviedol na dnešnom rokovaní parlamentného mediálneho výboru. Ministerstvo kultúry totiž ešte v decembri 2011 založilo spolu so súkromnou spoločnosťou Via Danubiana neziskovú organizáciu Danubiana - Slovenské centrum vizuálnych umení. Do nej spoločnosť vložila svoj majetok vrátane budovy v Čunove. Slovensko prispelo 7,3 miliónmi eur, ktoré vyčlenila vtedajšia vláda Ivety Radičovej (vtedy SDKÚ-DS).

"Tým, že bola vybraná forma neziskovej organizácie, tak podľa zákona, keď je štát súčasťou neziskovej organizácie, tak do jej financovania môže vstúpiť len prvotným finančným vkladom a nemôže ju financovať priebežne," upozornil Maďarič.

Podľa neho v súčasnosti existuje dobrá vôľa na zmenu zákona, ktorá by umožnila ministerstvu kultúry prispievať aj na prevádzku predmetného múzea.

"Otázku jej financovania ste podcenili a nechali otvorenú," adresoval svojmu predchodcovi Danielovi Krajcerovi (vtedy SaS), ktorý je členom mediálneho výboru.

Maďarič po nástupe do funkcie v apríli 2012 zistil, že predchádzajúca vláda schválila na Danubianu 10,3 milióna eur. Z nich malo ísť 7,3 milióna eur na rozšírenie jej priestorov a zvyšok na prevádzkové náklady v priebehu ďalších rokov.

Krajcer však upozornil, že kabinet schválil peniaze na dostavbu múzea, ale nie na jej chod. Súhlasil, že jeho financovanie nie je jednoduché, ale pripomenul, že žiadna kultúrna inštitúcia nedostane na svoju činnosť peniaze od štátu na niekoľko rokov dopredu.

Ako poznamenal, vlastník budovy a zbierky Gerard H. Meulensteen chcel v tom čase tento priestor predať, keďže ho už nezvládal financovať. Oslovil preto vtedajšieho ministra financií Ivana Mikloša a šéfa SDKÚ-DS Mikuláša Dzurindu. Tí prišli za Krajcerom s tým, že ministerstvo financií uvoľní na tento účel 12 miliónov eur.

Táto suma podľa neho vznikla na základe komunikácie s iniciátorom a zakladateľom múzea Vincentom Polakovičom. "Mali už urobenú svoju súťaž a mali k dispozícii cenové relácie. Túto sumu sme stanovili na základe informácií od pána Polakoviča," priblížil Krajcer.

"Dôsledne som trval na tom, aby sa na dostavbu urobila nová súťaž," uviedol. Takže výsledná suma sa nakoniec znížila na šesť miliónov eur. "Rokovaniami z 12 miliónov eur vznikla suma 7,3 milióna eur, ktorú sa podarilo súťažou ešte znížiť," dodal s tým, že vstupom do tohto projektu sa mu od ministerstva financií podarilo získať ďalších desať miliónov eur na rekonštrukciu Slovenskej národnej galérie.

V tejto súvislosti ho zaujímalo, kam sa podelo zvyšných 1,3 mil. eur z predmetných 7,3 mil. eur, z ktorých iba šesť miliónov eur išlo na rozšírenie priestorov múza. Nepáči sa mu ani fakt, že nezisková organizácia doteraz nezverejnila výročné správy o tom, ako nakladá s finančnými prostriedkami.

Minister sa však domnieva, že zníženie sumy z 10,3 milióna eur na 7,3 milióna eur zapríčinil odpor časti kultúrnej obce k rozšíreniu Danubiany, za čo žiadali odchod Krajcera z funkcie. Maďarič si preto myslí, že tri milióny eur Krajcer dal na iné projekty, aby ich upokojil.

Dodal, že náklady na dostavbu múzea sa nakoniec vyšplhali na 6,5 milióna eur. Zvyšok išiel na jeho prevádzku.