Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Maďarič vidí za otvoreným listom aktivity Katuščáka

Minister kultúry Marek Maďarič Foto: TASR

Prepustení odborní pracovníci Slovenskej národnej knižnice sa obrátili otvoreným listom na ministra kultúry.

Bratislava 23. januára (TASR) - Minister kultúry Marek Maďarič vidí za otvoreným listom prepustených pracovníkov Slovenskej národnej knižnice (SNK) aktivity jej bývalého generálneho riaditeľa Dušana Katuščáka. Uviedol to dnes pre TASR s tým, že Katuščák sa zrejme nevie zmieriť s tým, že už nestojí v jej čele.

Ako upozornil, situácia v tejto inštitúcii nie je jednostranná, keďže existuje list od desiatok aktuálnych pracovníkov, v ktorom vyjadrujú podporné stanovisko krokom a činnosti súčasnej riaditeľky Kataríne Krištofovej. "Aj za touto určitou rozpoltenosťou vidím ešte nedávnu činnosť pána Katuščáka. Považujem ho za veľmi konfliktného a autoritatívneho človeka, ktorý vniesol v minulosti do prostredia SNK také metódy riadenia, ktoré boli predmetom mnohých sťažností," konštatoval Maďarič. Krištofová má ministrovu dôveru v riadení a rozvíjaní SNK.

Aktivity Katuščáka za otvoreným listom ministrovi vidí aj generálna riaditeľka Slovenskej národnej knižnice Katarína Krištofová. "Neštíti sa na negatívnu kampaň proti SNK zneužiť neľahkú a emočne vypätú situáciu ľudí, ktorí v dôsledku organizačnej zmeny prišli o zamestnanie. Pán Katuščák na pozícii generálneho riaditeľa SNK hrubo zanedbal celý proces digitalizácie, dostal ho do výrazného časového sklzu a teraz sa snaží vinu prehodiť na nové vedenie SNK," podotkla šéfka národnej knižnice. Personálna racionalizácia mala podľa nej umožniť SNK "pružne reagovať na aktuálne výzvy".

Minister a Krištofová zareagovali na kritiku pracovníkov

Minister aj Krištofová dnes reagovali na kritiku prepustených pracovníkov, ktorí za organizačnou zmenou, platnou od januára tohto roka, vidia vedomé, zámerné paralyzovanie všestrannej odbornej činnosti inštitúcie a jej prezentácie, oslabenie zbierkových pracovísk, likvidáciu dlhodobo budovanej medzinárodnej spolupráce, partnerských vzťahov i záväzkov. SNK realizáciu organizačnej zmeny vysvetlila potrebou racionalizácie, zefektívnenia a skvalitnenia svojej činnosti. Jej súčasťou bolo ukončenie pracovného pomeru so 17 ľuďmi.

Maďarič pripomenul, že medzi zamestnancami, ktorí musia odísť z dôvodu nadbytočnosti, nebol ani jeden, ktorý by sa v súčasnosti venoval vede a výskumu. "Na druhej strane, dnes sa v akejkoľvek inštitúcii hľadajú rezervy, hľadajú sa rezervy aj pri racionalizácii stavu, takže si nemyslím, že táto kritika je opodstatnená," podčiarkol s tým, že SNK realizuje svoju činnosť na základe koncepčných strategických materiálov.

Prepustení odborní pracovníci SNK sa obrátili otvoreným listom na ministra kultúry. Za svojím odchodom vidia to, že boli nepohodlní, odborne a názorovo nebezpeční pre novú generálnu riaditeľku.