Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Marek Maďarič si myslí, že v máji už nebude podpredsedom Smeru-SD

Zo zasadnutia Rady vlády SR pre kultúru 28. apríla 2014 v Bratislave. Na snímke uprostred minister kultúry SR Marek Maďarič. Foto: TASR/Michal Svítok

Jeho rozhodnutie súvisí s neúspechom Roberta Fica v prezidentských voľbách.

Bratislava 30. apríla (TASR) - Podpredseda Smeru-SD Marek Maďarič nemá žiadne informácie o konaní sa mimoriadneho snemu strany, na ktorom by sa zhodnotili výsledky marcových prezidentských volieb. Očakáva však zvolanie predsedníctva strany. Jeho presný termín ešte nie je určený.

"Návrh na jeho zvolanie dáva predseda a neviem, kedy ho dá," uviedol po dnešnom skončení rokovania vlády. Predpokladá však, že to bude do niekoľkých týždňov, možno ešte v máji. Na ňom sa vzdá svojej podpredsedníckej funkcie, a tým pádom okamžite opustí tento post. Smer-SD by tak ešte v máji mal mať o jedného podpredsedu menej.

Jeho rozhodnutie súvisí s neúspechom Roberta Fica v prezidentských voľbách, v ktorých zvíťazil Andrej Kiska. "Považujem to za prejav politickej kultúry bez ohľadu na to, či tá zodpovednosť bola objektívna alebo subjektívna. Bol som na čele volebného štábu a vyvodil som zodpovednosť," zopakoval svoje dôvody pre odchod zo straníckej funkcie.

Keďže pôjde o prvé predsedníctvo po voľbách, predpokladá, že sa na ňom bude hovoriť nielen o tejto téme, ale aj o hodnotení činnosti ministrov v polčase vládnutia.

"Takže o sneme ani zatiaľ naozaj stále nič neviem, že by mal byť nejaký mimoriadny snem. Ak niečo bude, tak bude určite predsedníctvo strany Smer. Neviem, aký bude konkrétne program najbližšieho predsedníctva, ale keďže to bude prvé predsedníctvo po prezidentských voľbách tak určite tam bude aj táto téma. Minimálne z toho dôvodu, ako som avizoval, že na tomto predsedníctve sa ja vzdám funkcie podpredsedu strany Smer. Nie je konkrétny dátum, neviem vám povedať, ale predpokladám, že to bude do pár týždňov, pretože tie predsedníctva bývajú v nejakých nejakých frekvenciách, takých nejakých dvojmesačných, trojmesačných. Považujem to za nejaký prejav politickej kultúry, bez ohľadu na to, či tá zodpovednosť bola objektívna alebo subjektívna, jednoducho bol som na čele volebného štábu, pán premiér v týchto voľbách prehral, respektíve vyhral pán Kiska a ja som z toho vyvodil zodpovednosť. To je všetko."