Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

M. MAĎARIČ: Premiér migrantmi nestraší, upokojuje situáciu

Na archívnej snímke minister kultúry SR Marek Maďarič Foto: TASR/Martin Baumann

Minister kultúry skritizoval vyjadrenia európskych lídrov, ktorí podľa neho pozvali utečencov, a tým akoby zaviedli právo na sťahovanie národov.

Bratislava 10. januára (TASR) – Predseda vlády Robert Fico (Smer-SD) témou migrantov nestraší, práve naopak, upokojuje situáciu. V diskusnej relácii RTVS O päť minút 12 to povedal minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD), ktorý odmieta tvrdenia opozície, že Smer-SD straší utečencami a zneužíva túto tému v predvolebnej kampani.

"Migračná kríza má politické dopady, zhoršujú sa vzťahy v rámci EÚ. Európa je ohrozená. Strašenie? Naši ľudia cez médiá zažili teroristické útoky v Paríži a na to prišiel premiér a povedal, že na to musíme prijať protiteroristickú legislatívu. To nie je strašenie, to je upokojovanie situácie," vyhlásil Maďarič.

Pripomenul aj obťažovanie žien migrantmi v nemeckých a iných mestách. "Je na mieste, keď príde premiér a povie, že vidíme, do akého neriešiteľného problému sa dostali západoeurópske štáty a ja ako premiér hovorím, že urobíme všetko preto, aby nás nikto nedonútil k tomu, aby tu vznikla takáto enkláva. To nie je strašenie, to je upokojovanie situácie," zdôraznil minister.

Minister kultúry skritizoval vyjadrenia európskych lídrov, ktorí podľa neho pozvali utečencov, a tým akoby zaviedli právo na sťahovanie národov. "Tým, že sa povedalo 'vitajte, poďte všetci', tak Európa vlastne zavádza právo na sťahovanie národov. Ak sa tomuto nepovie jasné nie, my to nezvládneme," zdôraznil Maďarič.

Podľa poslanca za OĽaNO-NOVA Jozefa Viskupiča Smer-SD straší ľudí a zneužíva tému migrantov na prekrývanie neriešených problémov Slovenska. "Smer straší a jednoznačne odkláňa pozornosť od problémov Slovenska. Máme tu nevyriešený problém v zdravotníctve, školstve, neexistuje reálny boj proti chudobe," poukázal.

Zdôraznil, že migranti Slovensko nevyhľadávajú, ale Smer-SD z nich robí imaginárneho nepriateľa. "To, čo robíte vy, je rozdúchavanie vášní a strašenie a zneužívanie tejto témy na prekrytie iných tém. Tu ste mali priniesť odpočet vlády," obrátil sa na Maďariča Viskupič. "Nemáme čo prekrývať," reagoval Maďarič. "To hovorte lekárom či učiteľom," odvetil Viskupič.