Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Maďarič: Rekonštrukcia SNG je našou absolútnou investičnou prioritou

Marek Maďarič Foto: TASR/Michal Svítok

Marek Maďarič vidí veľké možnosti na renováciu ďalších kultúrnych objektov, ktoré potrebujú opravu, v novom viacročnom finančnom rámci EÚ.

Bratislava 13. októbra (TASR) - Dlhodobo zlý stav Slovenskej národnej galérie (SNG) je podľa ministra kultúry Mareka Maďariča veľkou hanbou. Z tohto dôvodu je jej rekonštrukcia v budúcich rokoch pre ministerstvo investičnou prioritou číslo jednej.

Cena s tým súvisiaca sa odhaduje na 39.552.000 eur. Maďarič však predpokladá, že táto suma bude vďaka verejnému obstarávaniu nakoniec nižšia. S ukončením prác sa počíta v roku 2016.

Reálna stavebná činnosť by sa mala spustiť na jar budúceho roka. "V tejto chvíli môžeme začať s prípravou na verejné obstarávanie," uviedol Maďarič pre TASR. Vyhlásené by mohlo byť do jedného mesiaca. Predbežné oznámenie bolo uverejnené v júni tohto roka.

V súčasnosti má ministerstvo a galéria na finančné krytie renovácie SNG k dispozícii 13.281.974 eur. Čerpanie zvyšnej nepokrytej sumy je rozdelené na roky 2015 a 2016. Využiť na to chce MK aj zdroje z eurofondov a Nórskeho finančného mechanizmu.

"Vzhľadom na to, že aj v ďalších rokoch to bude naša priorita, sme pripravení sa v záujme dokončenia obnovy SNG uskromniť v iných potrebách kapitálových výdavkov," avizoval minister.

Napriek tomu ale MK nechce rezignovať na rekonštrukciu kaštieľa v Budmericiach. Na budúci rok sa bude pripravovať projekt, ktorý podľa Maďariča nebude vyžadovať také zdroje, aby to jeho rezort nezvládol. "Ekonomická situácia nám dáva mierny optimizmus na realizovanie rekonštrukcie Budmeríc v ďalších rokoch," podotkol.

Maďarič vidí veľké možnosti na renováciu ďalších kultúrnych objektov, ktoré potrebujú opravu, v novom viacročnom finančnom rámci EÚ. V Partnerskej dohode s Európskou komisiou na programové obdobie 2014-2020 je návrh prioritnej osi určenej na obnovu kultúrneho dedičstva. "Ak by to prešlo, tak by sme mali niekoľko stoviek miliónov eur na obnovu pamiatok, napríklad na historickú budovu Slovenského národného divadla," uzavrel.