Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 10. máj 2024Meniny má Viktória
< sekcia Slovensko

M. Maďarič: Smer čaká, ako A. Kiska naplní pojem protiváha vláde

Na snímke zľava podpredsedovia Smer-SD Peter Kažimír a Pavol Paška, Robert Fico, podpredsedovia Smer-SD Robert Kaliňák, Dušan Čaplovič a Marek Maďarič. Foto: TASR/Martin Baumann

V RTVS to dnes povedal Marek Maďarič.

Bratislava 30. marca (TASR) – Smer-SD čaká, ako sa víťaz prezidentských volieb Andrej Kiska zachová a akým obsahom naplní pojem protiváha vláde. V RTVS to dnes povedal podpredseda Smeru, minister kultúry a šéf predvolebnej kampane Roberta Fica (Smer-SD) Marek Maďarič.

"Či sa stane naozaj prezidentom všetkých ľudí a či bude pristupovať aj k politickej scéne objektívne, alebo či sa náhodou nestane nejakým opozičným prezidentom," povedal Maďarič. Dodal, že Smer chce "štandardné" vzťahy medzi vládou a prezidentom.

Na otázku, aké boli chyby v kampani Fica, uviedol, že rizikom bola už samotná kandidatúra z pozície premiéra, s čím sa podľa Maďariča nevedeli mnohí voliči vyrovnať. "Na druhej strane sme čelili spoločenskému fenoménu, kedy veľká časť verejnosti si želala mať na pozícii prezidenta nepolitika," pokračoval Maďarič.

Tretím faktorom podľa neho bolo "vybavovanie si účtov" s Ficom zo strany opozície a Kiska sa stal "agregátom tohto opozičného nazerania", uviedol Maďarič. "To sú možno otázky aj povedzme na mňa ako šéfa kampane, ako sa Robertovi Ficovi podarilo tento hlavný problém zvládnuť," odpovedal Maďarič na otázku, či Fico dostatočne vysvetlil svoju prezidentskú kandidatúru svojim vlastným voličov.