Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

VIDEO: Takto reagovali ministri na protikorupčný pochod

Na snímke účastníci pochodu proti korupcii na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave 18. apríla 2017. Pochod zorganizovali študenti, ktorí okrem iného požadajú odstúpenie ministra vnútra R. Kaliňáka, policajného prezidenta T. Gašpara a prešetrenie káuz Gorila a Bašternák. Foto: FOTO TASR - Michal Svítok

Organizátori pochodu odovzdali na Úrade vlády SR memorandum. Žiadajú vyšetrenie káuz "Bašternák" a "Gorila", odvolanie Kaliňáka, prezidenta Policajného zboru SR a odstúpenie špeciálneho prokurátora.

Bratislava 19. apríla (TASR/TABLET.TV) – Organizátori pochodu v Bratislave, ktorého sa včera zúčastnilo zhruba 5000 ľudí, odovzdali na Úrade vlády SR memorandum, v ktorom žiadajú dôkladné vyšetrenie káuz "Bašternák" a "Gorila", odvolanie ministra vnútra Roberta Kaliňáka (Smer-SD), prezidenta Policajného zboru SR Tibora Gašpara a odstúpenie špeciálneho prokurátora Dušana Kováčika.




Súčasná vláda by mala aj naďalej podporovať, aby ľudia mohli slobodne prejavovať svoje názory, počúvať ich a rátať s tým, že sa môžu zúročiť vo voľbách. V reakcii na utorkový (18. 4.) pochod mladých ľudí proti korupcii v Bratislave to uviedol minister kultúry Marek Maďarič (Smer-SD).

Na archívnej snímke minister kultúry SR Marek Maďarič.
Foto: TASR - Martin Baumann


„Som rád, že žijem v štáte, kde sa ľudia môžu slobodne zhromažďovať, protestovať, kde je sloboda vyjadrovania názorov, aj názorov veľmi kritických k moci, ktoré navrhujú, aby niektorí politici z funkcií odišli,“ reagoval dnes pred zasadnutím vlády Maďarič. „Takisto som rád, že sa v tejto spoločnosti uplatňuje aj ďalšie demokratické právo, keď o tom, či politici prichádzajú alebo odchádzajú, rozhoduje všeobecné, slobodné, tajné, volebné právo a tieto práva, samozrejme, súvisia,“ doplnil.

Podľa Maďariča treba brať do úvahy nielen hlas protestujúcich, ale aj hlas ľudí vo voľbách. „Kladiete túto otázku z hľadiska toho, že to žiada niekoľko tisíc ľudí. Desať tisíc, dvadsať tisíc ľudí. A čo s tými 350.000, ktorí mu dali preferenčný hlas? On sa rozhodne, môže sa rozhodnúť,“ uviedol podpredseda vládneho Smeru-SD.

Na archívnej snímke minister hospodárstva SR Peter Žiga
Foto: TASR - Jakub Kotian


Podobne to vníma aj minister hospodárstva a ďalší podpredseda Smeru-SD Peter Žiga. Podľa neho v tejto chvíli nie je dôvod na odchod Kaliňáka, Gašpara a Kováčika. „Viete, je to prejav nejakého názoru, nejakej skupiny ľudí a ja to vnímam, že za nami je tiež nejaká skupina ľudí, ktorá má iný názor,“ vysvetlil.

Na archívnej snímke minister zravotníctva SR Tomáš Drucker.
Foto: TASR – Dano Veselský


„Považujem to za absolútne legitímny prejav mladých ľudí, vyjadriť takto názor. Myslím si, že to odráža nejakú mieru všeobecnej frustrácie mladých ľudí z hľadiska ich budúcnosti,“ reagoval na pochod minister zdravotníctva Tomáš Drucker (nominant Smeru-SD). „Poznám pána ministra Kaliňáka osobne, vnímam ho ako človeka, s ktorým vždy na všetkom, čo sme robili, mal vecný záujem robiť. To znamená, môj pohľad na neho je iný ako pohľad väčšiny verejnosti. A bolo by nekorektné, ak by som to menil,“ povedal Drucker.

Na archívnej snímke minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák.
Foto: TASR/Dano Veselský


Akciu mladých ľudí uvítal aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD). „V európskych demokraciách je štandardné, že ľudia vyjadrujú svoj názor, takže istým spôsobom sa dá povedať, že sa europeizujeme, tak z tohto hľadiska to vítam,“ ozrejmil.

„Korupcia je vážny problém, ktorému sa treba venovať, ale nie kampaňovite, ale systematicky. To znamená, že prácou príslušných štátnych inštitúcií,“ uzavrel šéf rezortu diplomacie.

Na archívnej snímke podpredsedníčka vlády SR a ministerka spravodlivosti SR Lucia Žitňanská.
Foto: TASR/Pavol Zachar


Z pohľadu ministerky spravodlivosti Lucie Žitňanskej (Most-Híd) šlo po dlhom čase o veľkú demonštráciu. „To, že na Slovensku sú ľudia nespokojní a že existuje vysoká miera nedôvery v štátne inštitúcie, to vieme. Včera to bolo demonštrované aj na námestí. Áno veľkolepo, ja musím povedať, že veľkolepo,“ komentovala pochod.

„To, čo ma teší, je, že nie všetci, ktorí sú frustrovaní, cítia potrebu to demonštrovať pred Tisovým hrobom, a to je na tom podľa mojej mienky veľmi pozitívne,“ doplnila v narážke na utorkovú spomienku ĽSNS pri Justičnom paláci v Bratislave.

Podľa ministerky sa téma pochodu rozoberala na dnešnom zasadnutí vlády „kuloárne“. K požiadavke na odstúpenie ministra vnútra uviedla, že stále platí jej v minulosti vyslovený názor na jeho pôsobenie. „Ja som sa k tejto otázke už vyjadrila, môj názor poznáte, môj názor sa nemení a hlavne si myslím, že to nie je primárne otázka na mňa,“ doložila.

Protikorupčný pochod zorganizovali dvaja 18-roční stredoškoláci Karolína Farská a Dávid Straka. Ako tvrdia, sú unavení z toho, že peniaze sa strácajú v korupčných aférach a politici hlas ľudí vôbec nepočúvajú. Dôsledky korupcie musia podľa nich znášať obyčajní ľudia.