Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 27. apríl 2024Meniny má Jaroslav
< sekcia Slovensko

Paška: Maďarskú petíciu proti SR podporuje aj strana Angely Merkelovej

Nemecká kancelárka Angela Merkelová FOTO TASR/AP

Vyšetrovania sa domáha maďarský občan Imre Juhász, podľa europoslanca Pašku niet o čom rokovať.

Bratislava/Brusel 21. marca (TASR) - O ďalšom postupe vo veci sťažnosti maďarského občana Imreho Juhásza, ktorý sa domáha vyšetrovania Slovenskej republiky pre údajné porušenie čl. 2 a 6 Zmluvy o Európskej únii, Európskeho dohovoru o ľudských právach a Charty základných práv Európskej únie, sa rozhodovalo v stredu na rokovaní koordinátorov Petičného výboru Európskeho parlamentu (PETI). Uviedol to dnes slovenský poslanec Jaroslav Paška.

Maďarský občan Juhász sa prostredníctvom poslancov strany Fidesz v Európskom parlamente (EP), ktorí sú členmi Európskej ľudovej strany (EĽS), v petícii č. 0070/2012 domáha vyšetrovania Slovenskej republiky kvôli tomu, že Národná rada SR prijala 20. septembra 2007 uznesenie č. 533 o nedotknuteľnosti povojnových dokumentov k usporiadaniu pomerov po druhej svetovej vojne na Slovensku.

Paška už viackrát upozornil, že sťažovateľ Juhász sa vo svojej sťažnosti odvoláva na nesprávny dokument, keď tvrdí, že Uznesením NR SR č. 1487/2007 (Smernica č. 5/2007 "o ochranných opatreniach pre vstup a pohyb osôb, vjazd a parkovanie vozidiel v objektoch NR SR") slovenský parlament deklaruje, "že Benešove dekréty sú nedotknuteľné."

Aj napriek tomu predsedníčka výboru PETI, talianska poslankyňa Erminia Mazzoniová (EĽS), spustila procedúru preverovania Slovenskej republiky podľa tejto - podľa Pašku - zmätočnej sťažnosti.

Paška požiadal o uzavretie petície

V stredu počas porady koordinátorov bola prerokovaná odpoveď Slovenskej republiky na obvinenia poslanca Juhásza a koordinátor EĽS, nemecký poslanec Peter Jahr, požiadal o pokračovanie šetrenia a o usporiadanie verejnej rozpravy k obžalobe Slovenskej republiky.

Slovenský europoslanec zo SNS, podpredseda poslaneckej frakcie Európa slobody a demokracie (EFD) Jaroslav Paška, ktorý na rokovaní vystupoval ako koordinátor skupiny EFD, skonštatoval, že po komplexnej odpovedi Slovenskej republiky na obvinenia Imreho Juhásza už niet o čom rokovať a požiadal o okamžité uzavretie petície.

Rovnaký názor vyslovili aj koordinátor skupiny socialistov a demokratov (S&D), rumunský poslanec Victor Boštinaru; koordinátor Európskych konzervatívcov a reformistov (ECR) Giles Chichester z Británie; a španielsky poslanec Carlos José Iturgais Angulo, podpredseda výboru PETI z EĽS, ktorý upozornil na skutočnosť, že za požiadavkou koordinátora európskych ľudovcov Petra Jahra o usporiadanie verejnej rozpravy k obžalobe Slovenskej republiky nestojí celá skupina EĽS.

Petíciu podporuje aj Berlusconi

"Z postojov prezentovaných na porade koordinátorov výboru PETI vyplynulo, že agendu strany Fidesz maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorá sa cez sťažnosť občana Juhásza na SR pokúša otvoriť problematiku Benešových dekrétov a neskôr pravdepodobne aj povojnového usporiadania Európy, z pozadia aktívne podporuje Kresťansko-demokratická strana Angely Merkelovej a v Taliansku strana Ľud slobody Silvia Berlusconiho," uviedol Paška.

Slovenský europoslanec zdôraznil, že aj napriek tomu, že väčšina koordinátorov (zástupcov poslaneckých klubov) požadovala okamžité uzavretie práce s petíciou Imreho Juhásza, predsedníčka výboru PETI Mazzoniová, ktorá je členkou Berlusconiho strany, rozhodla o "kompromisnom ukončení procedúry" na tzv. "uzavretom" rokovaní Petičného výboru EP.

Poslanec Paška sa ako jediný z 13 slovenských poslancov v EP zúčastňuje na prácach Petičného výboru v Európskom parlamente.