Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Maďari k voľbám do VÚC: SMK má dobrú pozíciu do komunálnych volieb

Počítanie hlasov v Komárne Foto: TASR

Tajomník úradu maďarskej vlády zodpovedný za národnú politiku Árpád Potápi reagoval na výsledky sobotňajších volieb do orgánov vyšších územných celkov na Slovensku.

Budapešť 6. novembra (TASR) - Do budúcoročných komunálnych volieb na Slovensku pôjde Strana maďarskej komunity (SMK-MKP) z dobrej východiskovej pozície. Podľa agentúry MTI to povedal v pondelok v Budapešti štátny tajomník úradu maďarskej vlády zodpovedný za národnú politiku Árpád Potápi. Reagoval tak na výsledky sobotňajších volieb do orgánov vyšších územných celkov na Slovensku.

"Vo volebnom boji maďarskej strany SMK-MKP a zmiešanej strany Most-Híd o hlasy voličov maďarskej menšiny získala víťazstvo SMK-MKP. Z piatich krajov, v ktorých žije maďarská menšina, v štyroch - bratislavskom, trnavskom, nitrianskom a banskobystrickom - dosiahla SMK-MKP lepšie výsledky než Most-Híd. Jedine v Košickom samosprávnom kraji získal Most-Híd viac mandátov," zdôraznil Potápi na pôde Výskumného ústavu národnej politiky.

Podľa jeho slov najmä v západnej časti Slovenskej republiky má SMK-MKP dobré vyhliadky v budúcoročných komunálnych voľbách.

Predseda SMK-MKP József Menyhárt pripomenul, že jeho strana získala celkom 33 poslaneckých miest; výsledky volieb do VÚC označil z hľadiska SMK-MKP za úspešné.