Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Maďarské médiá: Orbánov dôležitý spojenec Fico nečakane vycúval

Na archívnej snímke lídri krajín V4 zľava: český premiér Bohuslav Sobotka, maďarský premiér Viktor Orbán, poľská premiérka Beata Szydlová a slovenský premiér Robert Fico. Foto: TASR AP

Slovenský premiér na tlačovej konferencii povedal nahlas to, čo sa už dalo tušiť: pre Slovensko je ďaleko dôležitejšie patriť k jadru EÚ, ako spolupráca V4, konštatoval denník Népszava.

Budapešť 17. augusta (TASR) - Slovensko má podľa predsedu vlády SR Roberta Fica miesto v hlboko integrovanej Európskej únii, teda v jadre EÚ, ktoré sa môže uskutočniť pod vedením Nemecka a Francúzska. Viaceré maďarské médiá v súvislosti s utorňajším vyjadrením Fica v Bratislave konštatovali, že slovenský premiér sa vlastne týmto dištancoval od protieurópskych postojov Maďarska či Poľska.

Spravodajský server napi.hu dnes uviedol, že dôležitý spojenec maďarského premiéra Viktora Orbána nečakane vycúval z niekdajšej euroskeptickej pozície a dištancoval sa od vlád stredoeurópskych krajín, akými sú Maďarsko či Poľsko.

Ľavicový denník Népszava v titulku v stredu napísal: "Čo sa stalo? Robert Fico sa otočil chrbtom Vyšehradskej štvorke (V4)". Slovenský premiér na tlačovej konferencii povedal nahlas to, čo sa už dalo tušiť: pre Slovensko je ďaleko dôležitejšie patriť k jadru EÚ, ako spolupráca V4, konštatoval denník.

Ďalšie titulky maďarských spravodajských serverov zneli: "Orbán, či Európa, Fico sa už rozhodol", "Orbán sa mu za toto nepoďakuje" či "Kvôli Ficovi sa Orbán môže vzdať vízie rebelantskej V4".

Predseda slovenskej vlády v utorok v Bratislave na pôde ministerstva zahraničných vecí okrem iného vyhlásil, že preňho je spolupráca V4 veľmi dôležitá, avšak zdôraznil, že životný priestor SR vníma v jadre Európskej únie.