Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 1. jún 2024Meniny má Žaneta
< sekcia Slovensko

Maďarské strany chcú vedieť, ako budú vyhodnocované údaje o národnosti

Ilustračná snímka. Foto: TASR/MTI

Nová možnosť prihlásenia sa pčas sčítania obyvateľsktva k viacerým národnostiam by mala byť podľa nich cestou k zachovaniu a rozšíreniu národnostných práv.

Bratislava 5. októbra (TASR) - Mimoparlamentné maďarské strany Most-Híd, SMK-MKP, Összefogás-Spolupatričnosť sa obrátili na Štatistický úrad (ŠÚ) SR v súvislosti so Sčítaním obyvateľov, domov a bytov v roku 2021. Zaujímajú sa, akou formou bude úrad vyhodnocovať a sprístupňovať údaje o národnostnom zložení. Údaje z oboch otázok zisťujúcich národnosť by mali byť podľa nich vnímané rovnocenne a kumulatívne. O spoločnom liste strán informovala TASR hovorkyňa Mosta-Híd Klára Magdeme.

"Osoba, ktorá sa prihlási k niektorej národnostnej menšine v druhej otázke, by mala byť vnímaná z hľadiska početnosti danej menšiny rovnako ako osoba, ktorá sa k uvedenej národnosti prihlási v prvej voľbe," myslia si zástupcovia maďarských strán. Nová možnosť prihlásenia sa k viacerým národnostiam by mala byť podľa nich cestou k zachovaniu a rozšíreniu národnostných práv.

Ako doplnili, údaj o početnosti národnostných menšín z pohľadu menšín je kľúčový, pretože na základe neho sa určuje výška príspevkov na podporu kultúry jednotlivých menšín, a takisto zoznam obcí, v ktorých môžu občania patriaci k národnostným menšinám využívať svoje jazykové práva.