Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 2. jún 2024Meniny má Xénia, Oxana
< sekcia Slovensko

Maďarsko dá na fungovanie Slovenského domu v Mlynkoch asi 42.000 eur

Predmetný spor vznikol pre nepriaznivý vývoj kurzu maďarského forintu. SR a Maďarsko sa totiž dohodli financovať výstavbu Slovenského domu rovnakým dielom.

Bratislava 7. mája (TASR) - Spor okolo financovania Slovenského domu v maďarskej obci Mlynky sa zrejme podarí uzavrieť. Zástupca štátneho tajomníka Ministerstva pre verejnú správu a spravodlivosť Maďarska Csaba Latorcsai by mal totiž už túto stredu (10.5.) podpísať zmluvu, ktorou sa južný sused Slovenska zaviaže financovať fungovanie tohto strediska sumou štyri milióny forintov ročne (takmer 14.000 eur) po dobu nasledujúcich troch rokov.

Predmetný spor vznikol pre nepriaznivý vývoj kurzu maďarského forintu. SR a Maďarsko sa totiž dohodli financovať výstavbu Slovenského domu rovnakým dielom. Kým slovenská strana dala na tento projekt takmer 492.000 eur, maďarská vláda schválila na realizáciu 126 miliónov forintov. Po tom, ako hodnota maďarskej meny vo vzťahu k euru poklesla, však vznikol nedoplatok. V prepočte na dnešný kurz je totiž výška tejto sumy zhruba 440.000 eur.

"Rozdiely súvisiace s kurzovými zmenami týkajúcimi sa poskytnutých prostriedkov sa vyrovnajú tak, že slovenská strana v rámci svojej podpory poskytla jednorazový príspevok na primerané zariadenie budovy strediska a maďarská strana na základe osobitnej zmluvy prispeje k fungovaniu strediska v priebehu nasledujúcich troch rokov sumou štyri milióny forintov ročne. Vlastníkom nehnuteľnosti a prevádzkovateľom Strediska pilíšskych Slovákov bude Celoštátna slovenská samospráva," informoval dnes hovorca Úradu pre Slovákov žijúcich v zahraničí (ÚSŽZ) Tomáš Šarluška.

Slávnostné otvorenie strediska je naplánované na jún tohto roka, termín sa však môže v závislosti od programu premiérov krajín ešte posunúť.