Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Po voľbách v Maďarsku hrozí nárast extrémizmu, myslí si SNS

Andrej Danko Foto: TASR

SNS sa podľa predsedu Andreja Danka obáva, že sila extrémistického Jobbiku v maďarskom parlamente môže prispieť k zhoršeniu slovensko-maďarských vzťahov a k zvyšovaniu napätia medzi našimi krajinami.

Bratislava 8. apríla (TASR) - Slovenská národná strana (SNS) opäť vyzýva kompetentné slovenské orgány, aby žiadali od Maďarska zoznam tzv. "nových" občanov, teda etnických Maďarov žijúcich mimo Maďarska, ktorí dostali maďarské občianstvo. V súvislosti s aktuálnymi výsledkami parlamentných volieb v Maďarsku to pre TASR vyhlásil predseda SNS Andrej Danko.

"Takíto 'noví' maďarskí občania sa totiž mohli zúčastniť na maďarských parlamentných voľbách. Pritom, konkrétne v prípade Slovenska, porušili zákon, ak nenahlásili získanie maďarského občianstva. Podľa slovenskej legislatívy totiž ten, kto prijme občianstvo cudzieho štátu, stráca to slovenské," vysvetľuje Danko.

Dodáva, že SNS túto žiadosť opakuje aj v súvislosti s nárastom voličských hlasov v prípade maďarského extrémistického Jobbiku v nedeľňajších maďarských parlamentných voľbách. "Táto strana sa ani v predvolebnej kampani neštítila porušovať zákony iných krajín, čo sa ukázalo na prípade volebných billboardov na území Slovenska," upozorňuje Danko.

SNS sa podľa neho obáva, že sila extrémistického Jobbiku v maďarskom parlamente môže prispieť k zhoršeniu slovensko-maďarských vzťahov a k zvyšovaniu napätia medzi našimi krajinami. "Apeluje preto na kompetentných slovenských politikov a kompetentné slovenské orgány, aby vyvinuli všetko úsilie a zabránili takémuto scenáru. Možno aj apelom na maďarského premiéra Viktora Orbána, ktorého strana Fidesz získala vo voľbách neuveriteľne silný mandát a môže v tejto veci konať. Pokiaľ totiž Orbánovi záleží na Maďarsku, záleží mu aj na dobrých susedských vzťahoch," tvrdí Danko.

"SNS veľmi pozorne monitorovala kampaň maďarských politických strán na slovenskom území, dokonca demonštratívnym, ale pokojným spôsobom zakryla billboard Jobbiku v Dunajskej Strede," konštatuje Danko. Podľa SNS Viktor Orbán bojuje v mene Maďarov s monopolmi a bankami a "niečo také potrebujú aj občania Slovenska". "Na druhej strane, práve v mene Maďarov a ich pokojného spolunažívania so susedmi by mal upraviť legislatívu, dať ruky preč od Slovenska a nekradnúť mu občanov," uzatvára Danko.

Podľa výsledkov pri 98-percentnom spracovaní odovzdaných voličských hlasov by Fidesz-KDNP získal v maďarskom parlamente 133 mandátov, Zomknutie 38, Jobbik 23 a Politika môže byť iná (LMP) päť mandátov. O tom, či Fidesz-KDNP získa dvojtretinovú väčšinu hlasov v zmenšenom 199-člennom parlamente, sa rozhodne iba v nasledujúcich dňoch.