Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 18. máj 2024Meniny má Viola
< sekcia Slovensko

Maďarský parlament schválil zákon, ktorý upravuje mzdy lekárov

Ilustračné foto. Foto: TASR/AP

Nový zákon je v súlade s požiadavkami Maďarskej lekárskej komory.

Budapešť 5. októbra (TASR) – Poslanci maďarského parlamentu schválili v utorok vládny návrh zákona o právnom vzťahu v zdravotnej službe. Na jeho základe sa majú postupne upraviť mzdy lekárov, a to v troch etapách v rokoch 2021 – 2023. Nový zákon pričom stanovuje aj rozsah zvýšenia platov.

Podľa spravodajského servera Infostart.hu návrh prešiel jednohlasne hlasmi 165 poslancov, a to aj napriek tomu, že ho ostro kritizovali opoziční zákonodarcovia.

Opozícia namietala, že mnohých lekárov sa zvýšenie miezd nedotkne, že zákon spôsobí kapacitné problémy, alebo že lekári budú môcť pracovať iba v štátnom, alebo iba v súkromnom sektore. Nepáčilo sa jej ani to, že lekárov je v zmysle tejto právnej normy možné na dva roky preradiť na iné miesto.

Nový zákon, ktorý vstúpi do platnosti 18. novembra, určuje aj tresty za úplatky v zdravotníctve, pričom neoprávnené poskytnutie výhod, prípadne prísľub takýchto výhod bude kvalifikovaný ako prečin s možným trestom odňatia slobody do jedného roka. Lekári môžu prijať iba vecný dar v hodnote piatich percent minimálnej mzdy.

Nový zákon je v súlade s požiadavkami Maďarskej lekárskej komory. Tá požadovala, aby sa zvyšovanie miezd týkalo všetkých lekárov, teda aj obvodných a zubných.

V prípade začínajúcich lekárov bude na budúci rok upravený základný plat podľa tohto zákona na 481 000 forintov (1340 eur), pričom v roku 2023 bude nástupný plat lekára už 687 000 forintov (1914 eur). Lekár s vyše 41-ročnou praxou dostane v roku 2021 základný plat vo výške 1,6 milióna forintov (4458 eur) a od roku 2023 už 2,38 milióna forintov (6632 eur).