Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

P. Pellegrini v Budapešti navštívil výstavu Ladislava Bielika

Predseda vlády SR Peter Pellegrini (druhý zľava) v závere jednodňovej oficiálnej návštevy Maďarska navštívil v utorok 12. júna 2018 v Budapešti exteriérovú výstavu prác slovenského fotografa Ladislava Bielika (1939-1984). Veľkoplošné fotografie prezentujú momenty z okupácie Bratislavy v roku 1968. Premiér si expozíciu prezrel v sprievode fotografovho syna - novinára Petra Bielika (vľavo). Foto: TASR/Ladislav Vallach

Veľkoplošné fotografie prezentujú momenty z okupácie Bratislavy v roku 1968.


Budapešť/Bratislava 12. júna (TASR) - Predseda vlády SR Peter Pellegrini (Smer-SD) v utorok v závere jednodňovej oficiálnej návštevy Maďarska navštívil v Budapešti exteriérovú výstavu prác slovenského fotografa Ladislava Bielika (1939-1984). Veľkoplošné fotografie prezentujú momenty z okupácie Bratislavy v roku 1968.

Výstavu pred budovou železničnej stanice Keleti pályaudvar (Východná stanica) zorganizovali Veľvyslanectvo SR v Budapešti, Veľvyslanectvo ČR v Budapešti a Slovenský inštitút v Budapešti.

"Tento rok je rokom, keď si pripomíname udalosti rokov spojených s 'osmičkou', a nemôžeme zatvárať oči ani pred udalosťami augusta 1968," povedal premiér, ktorý si expozíciu prezrel v sprievode fotografovho syna - novinára Petra Bielika.

Pellegrini pripomenul, že je to po prvý raz, keď sa v takomto formáte - v exteriéri a v zahraničí - prezentuje to, čo sa na Slovensku vtedy dialo. Maďarsko je prvá krajina, autori však plánujú prezentovať túto výstavu vo všetkých krajinách, z ktorých vojská Varšavskej zmluvy na Slovensko v auguste 1968 prišli, dodal.

"Netreba to brať ako provokáciu. Ide skôr o to, ukázať pravdivo a autenticky, ako to v Bratislave a iných mestách na Slovensku v auguste 1968 vyzeralo. Prezentovať aj životný príbeh Ladislava Bielika, ale aj pána Emila Galla, ktorý je na ikonickej fotografii s odhalenou hruďou pred tankom, je myslím si veľmi správne, aby krajiny okolo nás pochopili a možno si pripomenuli tie udalosti, ktoré hýbali Slovenskom a Československom v roku 1968," povedal.