Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Maďarsko by sa malo pri výročí Viedenskej arbitráže SR ospravedlniť

Na snímke socha regenta Miklósa Horthyho. Foto: TASR/MTI

Tvrdí to prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

Bratislava 2. novembra (TASR) - Maďarsko by malo urobiť zásadnú sebareflexiu a pri 75. výročí Viedenskej arbitráže s okupáciou 10.565 štvorcových kilometrov slovenského územia by sa malo Slovensku minimálne oficiálne ospravedlniť. Tvrdí to prvý podpredseda SNS Rafael Rafaj.

"Namiesto toho Budapešť mlčí a podporuje cez maďarsky hovoriace menšiny etnický revizionizmus v susedných štátoch, ktorý je neprípustný v akejkoľvek podobe," vyhlásil Rafaj. Zrada európskych spojencov v 30. rokoch minulého storočia je podľa neho mementom, aby sa Slováci aj počas existencie Európskej únie spoliehali najmä na svoju vojenskú silu, ekonomické, politické a najmä národno-štátne záujmy.

Dodal, že slovenská politika s výnimkou SNS, akoby sa nechcela poučiť z minulosti a komplex štítu väčšieho brata, ktorý sa Slovákov na pieskovisku zastane, sa opakuje aj v 21. storočí, keď si internacionálny brat obliekol tričko s nápisom EÚ a NATO.

Matica slovenská pri pripomienke tohto jubilea chce podľa jej predsedu Mariána Tkáča vzdať hold všetkým obetiam postihnutých oblastí južného Slovenska. "Našim cieľom je zjednocovať občanov Slovenska v záujme tradičného pokojného spolunažívania na jazykovo zmiešanom území. Nech nám k tomu poslúži aj smutný odkaz 2. novembra 1938 ako memento pre všetkých zodpovedných," napísal v dnešnom stanovisku Tkáč.

Viedenskou arbitrážou z 2. novembra 1938 fašistické Nemecko a Taliansko donútili Československo vzdať sa územia na juhu Slovenska a Podkarpatskej Rusi, ktoré obývali najmä maďarsky hovoriaci obyvatelia.

KSI: Nezorganizovanie spomienky na Viedenskú arbitráž je príkladom straty pamäte
Bratislava 2. novembra (TASR) – Príkladom straty pamäte Ministerstva zahraničných vecí a európskych záležitostí SR je fakt, že nezorganizovalo žiadnu pietnu spomienku k 75. výročiu Viedenskej arbitráže. Vo svojom dnešnom stanovisku to tvrdia zástupcovia Kongresu slovenskej inteligencie.

"Nechceme takúto údržbársku diplomaciu," napísali ďalej s tým, že verili, že pripomienku udalostí ako Viedenská arbitráž nebudú musieť suplovať Matica slovenská, či slovenské vlastenecké spolky.

Predstavitelia Kongresu slovenskej inteligencie očakávajú, že výročie arbitráže si pripomenie aspoň Ministerstvo obrany SR.

Viedenskou arbitrážou z 2. novembra 1938 fašistické Nemecko a Taliansko donútili Československo vzdať sa územia na juhu Slovenska a Podkarpatskej Rusi, ktoré obývali najmä maďarsky hovoriaci obyvatelia.