Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

VIDEO: Maďarsko-srbskú hranicu bude strážiť ďalších 25 policajtov

Na snímke príslušníci Policajného zboru pred vyslaním do Maďarska 1. augusta 2016 v Bratislave. 25 policajtov bude strážiť hranicu so Srbskom. Ide o ďalší prejav solidarity Slovenska s krajinami, ktoré sú postihnuté migračnou krízou. FOTO TASR - Martin Baumann *** Local Caption *** Stredná odborná škola Policajného zboru v Devínska Nová Ves Foto: TASR Martin Baumann

U našich južných susedov budú strážcovia zákona najprv mesiac a potom podľa požiadaviek maďarskej strany.

Bratislava 1. augusta (TASR) – Kontingent 25 slovenských policajtov dnes odcestoval strážiť hranicu medzi Maďarskom a Srbskom. U našich južných susedov budú strážcovia zákona najprv mesiac a potom podľa požiadaviek maďarskej strany. Počas slávnostného odchodu policajtov do zahraničia to dnes uviedol minister vnútra SR Robert Kaliňák.



"Veľmi rýchlo sme odpovedali na žiadosť našich maďarských kolegov na zhoršujúcu sa situáciu na vonkajšej hranici EÚ a vysielame 25-členný kontingent našich policajtov na pomoc a ochranu maďarsko-srbskej hranice," povedal Kaliňák.



Podľa neho dosahujú slovenskí policajti na podobných misiách v zahraničí výborné výsledky. "Veríme, že aj teraz prispejú veľkou mierou k tomu, aby dokázali nielen odhaľovať a zadržať nelegálnych migrantov, ale aj ochrániť vonkajšiu hranicu," doplnil.

Šéf rezortu vnútra pripomenul, že Slovensko vyslalo minulý rok takmer 300 policajtov do zahraničných misií v Maďarsku, Slovinsku, Macedónsku a do Agentúry pre správu operatívnej spolupráce pri vonkajších hraniciach FRONTEX, v rámci ktorej slovenskí strážcovia zákona slúžili v Taliansku či Grécku.




"Výraznou mierou sme prispeli k solidarite, k tomu, aby sa EÚ vedela lepšie vysporiadať s migračnou krízou," skonštatoval Kaliňák.

Medzi policajtmi, ktorí dnes odišli do Maďarska, boli viacerí, ktorí u našich južných susedov slúžili aj minulý rok. Ďalších slovenských strážcov zákona zase čaká do konca tohto roka ešte misia v Macedónsku.