Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

R. Madej chce odporúčanie Rady prokurátorov na kandidáta pre voľbu GP

Róbert Madej Foto: TASR/Milan Kapusta

Predseda Rady prokurátorov Ľudovít Kopernický nedávno pre denník SME povedal, že najväčšiu šancu uspieť medzi členmi rady má krajský prokurátor Jaromír Čižnár a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik.

Bratislava 10. januára (TASR) - Šéf parlamentného ústavnoprávneho výboru Robert Madej (Smer-SD) plánuje do konca týždňa zaslať list Rade prokurátorov, v ktorom jej členov požiada o odporúčanie kandidáta pre novú voľbu generálneho prokurátora (GP). Vzhľadom na to, že vládny Smer-SD bude zrejme jedinou stranou, ktorá nejakého kandidáta navrhne, môže toto stanovisko zohrať významnú úlohu pri voľbe nového kandidáta.

"Poprosím ich o odporúčanie, či nemajú osobu spomedzi prokurátorov, ktorá by mala dôveru najvyššieho orgánu samosprávy prokurátorov, ktorá by bola morálnou a odbornou autoritou a ktorú by si mohol ako kandidáta osvojiť a predložiť ktorýkoľvek poslanec Národnej rady SR," uviedol pre TASR Madej.

Predseda Rady prokurátorov Ľudovít Kopernický nedávno pre denník SME povedal, že najväčšiu šancu uspieť medzi členmi rady má krajský prokurátor Jaromír Čižnár a špeciálny prokurátor Dušan Kováčik. Madej však dnes mená prípadných kandidátov nechcel komentovať, aby svojimi vyjadreniami prípadne neovplyvnil stanovisko Rady prokurátorov. "Ja som zatiaľ nepočul žiadne kuloárne diskusie, ani medzi mojimi kolegami, ani medzi inými poslancami. Takže zatiaľ nemám vedomosť, že by niekto plánoval niekoho predložiť," poznamenal Madej na margo možných kandidátov zo strany sociálnych demokratov.

Šéf ústavnoprávneho výboru je pritom presvedčený, že podanie Jozefa Četéša na Ústavný súd SR nebráni tomu, aby poslanci predkladali nových kandidátov na post generálneho prokurátora. Predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) ich vyzval, aby tak urobili do 18. januára. "Ak sa Národná rada dozvie, že voľba pozastavená nebola, nič nebráni tomu, aby riadne prebehla. Pokiaľ by aj Ústavný súd svojím rozhodnutím náhodou voľbu pozastavil, tak to budeme, na rozdiel od pravicových kolegov, rešpektovať," uzavrel Madej.