Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 4. máj 2024Meniny má Florián
< sekcia Slovensko

Madej: V justícii konečne vznikol priestor pre normálnu prácu sudcov

Predstavitelia opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd združených v Ľudovej platforme podávajú návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR.

Bratislava 9. novembra (TASR) - V justícii konečne vznikol priestor pre normálnu prácu sudcov a prestalo sa politikárčiť.

Pre TASR to dnes povedal predseda Ústavnoprávneho výboru NR SR Róbert Madej (Smer-SD) v reakcii na krok opozičnej Ľudovej platformy, ktorá iniciuje zvolanie mimoriadnej schôdze NR SR k nepriaznivej situácii v justícii.

"Poslanecký klub Smeru-SD sa ešte poradí o tom, ako sa zachová," odvetil Madej na otázku, či poslanci vládneho Smeru-SD program mimoriadnej schôdze podporia, keďže bez toho sa rokovanie nemôže začať. Madej zároveň upozornil, že z hľadiska trojdelenia moci si treba uvedomiť, že zákonodarná moc by do súdnej moci zasahovať nemala. "Diskusia je možná o personálnom či technickom zabezpečení súdov, ktorú treba podporovať," myslí si.

Iniciatívu SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd však podporujú aj ďalšie opozičné strany SaS a OĽaNO. "Určite schôdzu podporíme, povieme si tam svoje. Aj náš názor je, že stav súdnictva na seba veľmi nepekným spôsobom upozornil v posledných týždňoch," povedal pre TASR líder SaS Richard Sulík.

Za program mimoriadneho rokovania parlamentu sú pripravení zahlasovať aj Obyčajní. "Justícia je v katastrofálnom stave, ale obávam sa, že Smer-SD toto nepodporí, lebo by mu to bolo trošku nepríjemné sa o tom baviť," povedal TASR šéf hnutia Igor Matovič.

"Predseda NR SR Pavol Paška (Smer-SD) zvolá schôdzu parlamentu tak, ako mu to predpisuje Ústava SR do siedmich dní," reagoval jeho hovorca Pavel Chovanec.

Predstavitelia opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Mosta-Híd združených v Ľudovej platforme podávajú návrh na zvolanie mimoriadnej schôdze Národnej rady SR. Hovoriť na nej chcú o prehlbujúcom sa stave znižovania dôveryhodnosti justície na Slovensku a o opatreniach vedúcich k vytváraniu predpokladov a podmienok na skutočné zvyšovanie jej dôveryhodnosti. Po splnení zákonnej podmienky, ktorou je minimálne 30 podpisov, musí predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) zvolať schôdzu do siedmich dní.

Výsledkom schôdze má byť uznesenie, v ktorom má NR SR vyjadriť znepokojenie z prehlbujúceho sa stavu znižovania dôveryhodnosti justície a požiadať vládu o predloženie správy o konkrétnych opatreniach, ktoré urobila na vytvorenie podmienok na zvýšenie dôveryhodnosti justície. "Aby nám v tej správe povedala, ako stoja práce na koncepcii stabilizácie a modernizácie justície a navrhujeme, aby vláda s touto koncepciou predstúpila pred parlament," vysvetlila na dnešnej tlačovej konferencii Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

"Aby nám v tej správe povedala, ako stoja práce na koncepcii stabilizácie a modernizácie justície a navrhujeme, aby vláda s touto koncepciou predstúpila pred parlament," vysvetlila na dnešnej tlačovej konferencii Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS).

MS SR: Problémy justície sú aj dôsledkom necitlivých experimentov z minulosti

Minister spravodlivosti Tomáš Borec (nominant Smeru-SD) vníma reálne problémy justície, ktoré sú aj dôsledkom necitlivých justičných experimentov a politizácie súdnictva z minulých volebných období. Jeho rezort preto pripravuje celý rad odborných riešení legislatívnej i nelegislatívnej povahy, ktoré vytvoria predpoklady pre zvyšovanie vymožiteľnosti práva a posilňovanie dôveryhodnosti justície. Ministerstvo tak reagovalo na krok opozičných strán, ktoré iniciovali zvolanie mimoriadnej schôdze parlamentu s cieľom hovoriť o nepriaznivej situácii v justícii.

Borec v súvislosti s pripravovanými riešeniami spomenul komplexnú rekodifikáciu Občianskeho súdneho poriadku, racionalizáciu trestnej politiky či odstraňovanie deficitu v oblasti elektronizácie justície. "Tieto opatrenia sú uvedené v legislatívnom pláne na toto volebné obdobie. Koncepciu stabilizácie a modernizácie súdnictva plánuje ministerstvo predložiť v prvom polroku 2013," avizoval.

Podľa jeho slov ak ide o sudcovské zákony a zmeny prijaté v minulom volebnom období, tie v súčasnosti preskúmava Ústavný súd SR a nebolo by vhodné navrhovať zmeny skôr, ako budú známe jednotlivé rozhodnutia. V záujme zvyšovania kvality súdnictva ministerstvo spravodlivosti (MS) napríklad plánuje obnoviť systém vzdelávania budúcich sudcov, a to za súčasného ponechania systému otvorených výberových konaní.

"Riešenie ďalších problémov týkajúcich sa súdnictva, vrátane otázky zmrazenia valorizácie platov sudcov a sudcovskej imunity, budú v krátkom čase predmetom rokovania za účasti predstaviteľov justície a Ústavného súdu pod gesciou predsedu parlamentu Pavla Pašku (Smer-SD), na ktoré budú pozvané aj opozičné politické strany," uistil Borec. Zároveň vyjadril želanie, aby diskusie o smerovaní justície prebiehali na odbornej úrovni a neboli zaťažované populistickými vyhláseniami.