Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 16. máj 2024Meniny má Svetozár
< sekcia Slovensko

V kauze mafiánskych vrážd vyniesli oslobodzujúci rozsudok

Ilustračné foto Foto: Ilustračné foto

Súd pri výmere trestov zohľadnil časový odstup od spáchania skutku, u jedného obžalovaného aj jeho aktuálny zdravotný stav.

Bratislava 19. decembra (TASR) – V kauze mafiánskych vrážd Petra Havasiho a Karola Patasyho staršieho Okresný súd Bratislava I vyniesol dnes oslobodzujúci rozsudok a na tom istom súde prejednávanej kauze za únos dvoch čínskych podnikateľov udelil dnes trojročný a tiež tri a polročný trest odňatia slobody.

Z činov bolo obžalované kvarteto - Patrik V., Marián G. a bratia Ľubomír a Michal Ch. "Okresný súd Bratislava I uznal vinnými obžalovaných Ľubomíra a Mariána CH. z trestného činu brania rukojemníka v súbehu s trestným činom nedovoleného ozbrojovania a odsúdil ich k trestom odňatia slobody: obžalovaného Ľubomíra CH. k úhrnnému trestu odňatia slobody vo výmere tri a pol roka so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia a obžalovaného Mariána CH. k úhrnnému a súhrnnému trestu odňatia slobody vo výmere tri roky so zaradením do ústavu s minimálnym stupňom stráženia, ktorému zároveň nariadil psychiatrické ambulantné ochranné liečenie. Okresný súd Bratislava I oslobodil obžalovaných Mariána G. a Patrika V. spod obžaloby z trestného činu vraždy v súbehu s trestným činom poškodzovania cudzej veci v celom rozsahu. V odsudzujúcej časti rozsudku súd vychádzal z priznania obžalovaných Ľubomíra a Mariána CH., pri výmere ich trestov zohľadnil značný časový odstup od spáchania skutku, u obžalovaného Mariána CH. zohľadnil súd aj aktuálny zdravotný stav," uviedol dnes pre TASR hovorca Krajského súdu v Bratislave (KS) Pavol Adamčiak.

V oslobodzujúcej časti rozsudku je súd názoru, že obžalovaní Marián G. a Patrik V. boli zo spáchania skutkov usvedčovaní len výpoveďou jedného svedka, ktorého vierohodnosť bola spochybnená výpoveďami ďalších svedkov, poukazujúcich na značné nezrovnalosti jeho výpovede. Rozsudok nie je právoplatný, prokuratúra podala odvolanie, obžalovaný Marián G. a Patrik V. sa vzdali práva podania odvolania, obžalovaným Ľubomírovi a Michalovi CH. plynie lehota na podanie odvolania. O odvolaní bude po doručení rozhodovať KS v Bratislave.

V tomto prípade obžalovaní Patrik V., Marián G. a spomínaní bratia sa mali podieľať na sledovaní obetí. Sledovanie Havasiho podľa obžaloby nariadil Marián G. Havasi bol zavraždený 6. júna 2004. Jeho luxusné auto vtedy pod Prístavným mostom v Bratislave zablokovalo iné auto, z ktorého sa spustila streľba zo samopalu. Ochrankár Gejza Vesprémy zomrel na mieste, Havasi skonal v nemocnici, tretí muž vyviazol bez zranení.

Podľa druhého bodu obžaloby sledovali Marián G. a bratia Ľubomír a Michal Ch. niekoľko dní pred smrťou Karola Patasyho. Ten bol zastrelený 12. januára 2005 pred vchodom do obytného domu na Krásnohorskej ulici v Bratislave. Marián G. ho mal podľa obžaloby usmrtiť piatimi ranami zo samopalu do krku a hrudníka. Patasy, ktorý mal údajne blízko k bratislavskej skupine piťovcov, na mieste zomrel.

Z trestného činu únosu rukojemníka v dvoch prípadoch sú zase obžalovaní bratia Ľubomír Ch. a Michal Ch. V polovici decembra 2004 mali z Popradskej ulice v Bratislave uniesť čínskeho podnikateľa Wanga P. a mali sa mu vyhrážať, že pokiaľ nezaplatí požadovanú sumu 66.387 eur, tak mu odrežú ruku. Ľubomír Ch., ozbrojený samopalom, a Michal Ch., ozbrojený pištoľou, mali tiež 21. januára 2005 uniesť ďalšieho podnikateľa Ha Ngueyna N. v Košiciach. Od jeho manželky podľa obžaloby chceli výkupné 66.387 eur.