Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

V máji by sa malo uskutočniť ministerské stretnutie V4 a Turecka

Na snímke vľavo prezident Turecka Recep Tayyip Erdogan a vpravo prezident SR Andrej Kiska počas oficiálneho privítania v Prezidentskom paláci v Bratislave 31. marca 2015. Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan je na recipročnej oficiálnej návšteve Slovenska. Do Bratislavy pricestoval v pondelok 30. marca zo Slovinska s početnou podnikateľskou delegáciou. Dnes ho čakali rokovania s jeho slovenským náprotivkom Andrejom Kiskom. Okrem bilaterálnej spolupráce s dôrazom na hospodárske a vedeckovýskumné vzťahy boli hlavnou náplňou rozhovorov aktuálne politicko-bezpečnostné výzvy v euroatlantickom priestore i v oblasti východného Stredomoria. Erdogan sa stretne aj s predsedom parlamentu Petrom Pellegrinim. Foto: FOTO TASR - Martin Baumann

Turecký minister zahraničných vecí Čavušoglu a minister pre záležitosti EÚ Bozkir sprevádzali prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na oficiálnej návšteve na Slovensku.

Bratislava 31. marca (TASR) - Na zámere zrealizovať stretnutie ministrov zahraničných vecí Vyšehradskej štvorky a Turecka sa dnes v Bratislave zhodli slovenský šéf diplomacie Miroslav Lajčák s jeho rezortným partnerom Mevlütom Čavušoglom. Uskutočniť by sa malo v máji v tureckej Antalyi. "Máme záujem o zintenzívnenie dialógu a v tomto trende chceme počas predsedníctva Slovenska vo V4 určite pokračovať," zdôraznil Lajčák.

Ten svojho kolegu oboznámil tiež s tým, že dlho diskutovaná myšlienka zriadenia tureckého vojenského cintorína spolu s pamätníkom vojakom z 1. svetovej vojny na Slovensku sa dostáva do záverečnej fázy. TASR o tom informoval tlačový odbor MZV.



Slovensko podľa Lajčáka vníma Turecko v otázkach zahraničnej politiky ako dôležitého partnera a vplyvného hráča v regióne. Ocenil jeho príspevok pri zvládaní vlny sýrskych utečencov a humanitárnych dôsledkov sýrskej krízy.

Vyslovil sa za zvýšenie vzájomnej ekonomickej spolupráce a obchodnej výmeny, ako aj za posilnenie kooperácie v oblasti vedy, výskumu a moderných technológií. Spoločné inovačno-technologické fórum zložené z expertov zo slovenskej a tureckej strany, ktorému sa obaja ministri venovali aj na decembrovom stretnutí v Ankare, by malo byť otvorené 14. mája v Istanbule. "Budeme sa snažiť tiež o zintenzívnenie spolupráce v energetike, obrane a školstve," deklaroval.

S tureckým ministrom pre záležitosti EÚ Volkanom Bozkirom diskutoval Lajčák o eurointegračnom procese Ankary. Ubezpečil ho, že Slovensko bude naďalej patriť medzi podporovateľov politiky rozširovania, pričom je v čase momentálneho skepticizmu podľa neho potrebné oživiť tento projekt.

Čavušoglu a Bozkir sprevádzali dnes tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana na oficiálnej návšteve na Slovensku.