Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Majerský podporí v súvislosti so zmenami v SIS zvolanie výboru

Na snímke poslanec Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) Milan Majerský (KDH). Foto: TASR - Jaroslav Novák

Člen vedenia KDH Viliam Karas podotkol, že koalícia pokračuje v znižovaní dôvery v inštitúcie tak na medzinárodnej, ako aj vnútroštátnej úrovni.

Bratislava 7. marca (TASR) - Poslanec parlamentu František Majerský (KDH) v súvislosti so zmenami vo vedení Slovenskej informačnej služby (SIS) podporí zvolanie mimoriadneho kontrolného výboru na činnosť SIS. Bude požadovať jasné vysvetlenie, ako mohol Pavol Gašpar získať previerku a dostať sa do vedenia SIS. TASR o tom informovala hovorkyňa KDH Lenka Halamová.

"Svojím rozhodnutím obísť prezidentku, zmeniť štatút SIS a natlačiť Pavla Gašpara do vedenia SIS vláda Smeru, Hlasu a SNS opäť raz ničí našu reputáciu v zahraničí a do funkcií dosadzuje lojálnych ľudí bez skúseností, miesto odborníkov," dodal Majerský.

Člen vedenia KDH Viliam Karas zároveň podotkol, že koalícia pokračuje v znižovaní dôvery v inštitúcie tak na medzinárodnej, ako aj vnútroštátnej úrovni. Pýta sa, ako možno od občanov žiadať, aby rešpektovali zákony a dôverovali tomu, že si štátne orgány budú riadne plniť svoje povinnosti.

SIS vo štvrtok informovala, že Gašpar sa stal námestníkom riaditeľa a vo funkcii získal kompetencie riaditeľa tajnej služby. Za šéfa SIS ho navrhla vláda ešte vo februári. Prezidentka SR Zuzana Čaputová informovala, že zvažuje prenechanie menovania nového riaditeľa na svojho nástupcu. Vláda následne schválila zmenu štatútu SIS a v stredu (6. 3.) Gašpara odvolala z pozície štátneho tajomníka Ministerstva spravodlivosti SR.