Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Majetkové priznania verejných funkcionárov nebudú podrobnejšie

Ilustračná foto Foto: TASR/Štefan Puškáš

Majetkové priznania mali podľa návrhu podávať nielen parlamentom volení verejní funkcionári, ale aj funkcionári v akciových spoločnostiach s majoritnou účasťou štátu aj samospráv.

Bratislava 1. decembra (TASR) - Majetkové priznania verejných funkcionárov nebudú podrobnejšie ako doteraz. Za novelu ústavného zákona o ochrane verejného záujmu pri výkone funkcií verejných činiteľov (zákon o konflikte záujmov) totiž hlasovalo len 80 poslancov. Na schválenie ústavného zákona treba aspoň 90 hlasov.

Opozícia mala s návrhom z dielne Smeru-SD problém. Podľa nej boli navrhnuté úpravy len kozmetické a neprinesú viac svetla do majetkových priznaní funkcionárov. Opoziční poslanci sa pokúšali novelu sprísniť, ich pozmeňujúce návrhy však neprešli. Miroslav Beblavý (nezaradený) chcel, aby sa dal kontrolovať prírastok majetku a porovnať ho s príjmami verejného funkcionára.

Žiadal aj to, aby nebolo možné zastaviť konanie voči verejnému funkcionárovi za porušenie toho zákona len preto, lebo väčšina členov Výboru NR SR pre nezlučiteľnosť funkcií nehlasovala za. Beblavý navrhoval aj majetkové priznania s vyššou výpovednou hodnotou.

Miroslav Číž zo Smeru-SD si za novelou stojí a opozícii neraz odkázal, že je v nej zapracované všetko akceptovateľné, čo vylepšuje doterajší stav.

Právna norma z dielne Smeru-SD počítala s tým, že by majetkové priznania podávali všetci činitelia volení parlamentom. Podľa poslancov Smeru-SD mala priniesť viac informácií o majetku, ktorý majú verejní funkcionári v prenájme, či o daroch. Funkcionári mali zverejňovať všetky svoje príjmy, ako aj majetkové pomery rodinných príslušníkov.

Popisovať mali aj dar, inú výhodu či sumu finančného daru spolu s údajmi o darcovi alebo osobe, ktorá túto výhodu funkcionárovi poskytla. Tieto informácie mal v majetkovom priznaní uvádzať verejný funkcionár vtedy, ak hodnota jedného alebo viacerých darov či iných výhod od jedného darcu presiahne sumu 4000 eur.

Majetkové priznania mali podľa návrhu podávať nielen parlamentom volení verejní funkcionári, ale aj funkcionári v akciových spoločnostiach s majoritnou účasťou štátu aj samospráv. Novela riešila aj otázku viacerých funkcií činiteľov a ich odmien a tiež oznamovanie konfliktu záujmov. Ohlasovať ho mali funkcionári aj pred hlasovaním o veci, pre ktorú sú v konflikte záujmov. Zmeny sa mali dotknúť aj pokút.

Verejní funkcionári v majetkovom priznaní uvádzajú celkové príjmy za výkon verejnej funkcie za predošlý rok, prípadne aj iné príjmy. Zverejňujú tiež zoznam svojho nehnuteľného a hnuteľného majetku, avšak bez konkrétností. Napíšu len auto, byt, resp. pozemok. Návrh počítal aj s bližším popisom majetku.