Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 12. máj 2024Meniny má Pankrác
< sekcia Slovensko

Malatinský: Šéf ÚRSO nenesie až tak vinu za drahú energiu pre firmy

Tomáš Malatinský Foto: TASR/Štefan Puškáš

Šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík nie je podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) až tak jeho nominantom.

Bratislava 13. apríla (TASR) – Šéf Úradu pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) Jozef Holjenčík nie je podľa ministra hospodárstva Tomáša Malatinského (nominant Smer-SD) až tak jeho nominantom. Ale zároveň si myslí, že Holjenčík nenesie takú vinu za to, že je cena energií pre firmy vysoká, ako to tvrdí bývalý minister hospodárstva Juraj Miškov (SaS). Obidvaja diskutujúci sa dnes stretli v relácii RTVS Sobotné dialógy.

Malatinský týmito slovami oponoval Miškovovi, ktorý je za okamžité odvolanie šéfa ÚRSO. "Treba mu vytvoriť dostatočné rámce na to, aby mohol s touto problematikou niečo robiť," bránil Holjenčíka šéf rezortu hospodárstva. A až keď bude mať vytvorené rámce a nič s tým robiť nebude, potom ho možno podľa ministra kritizovať.

Podľa Miškova je však zodpovednosť za reguláciu cien a tiež za nastavenie systémových alebo distribučných poplatkov práve na pleciach Holjenčíka. "V prvom rade treba vymeniť šéfa ÚRSO," odporučil Miškov vláde. Až potom môžu podľa jeho slov klesnúť ceny energií. "Pokiaľ Holjenčík nedokáže vytvoriť také predpoklady, aby došlo k tlaku na zníženie týchto poplatkov, nie je človek na správnom mieste," dodal Miškov.

Zároveň súčasnej vláde vyčítal, že jediné investície, ktoré na Slovensko prichádzajú, sú tie, ktoré si kabinet kúpi za stimuly. "Je to v podstate kupovanie si pracovných miest za pomerne vysokú cenu za jedno pracovné miesto," doplnil Miškov.

Malatinský s tým však nesúhlasil. Podľa neho sa ministerstvo zaoberá aj investíciami, ktoré prichádzajú bez stimulov. Zároveň doplnil, že keď má vláda možnosť poskytnúť nejakú pomoc, snaží sa to urobiť čo najtransparentnejšie a najadresnejšie. "Tam, kde to treba," dodal. Rezort hospodárstva chce podľa Malatinského zostať aj pri ďalších stimuloch pre malé podniky, ktoré zamestnajú 10 či 20 ľudí.