Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 3. máj 2024Meniny má Galina
< sekcia Slovensko

Maltézska pomoc spustila pomoc pre sociálne slabé skupiny na Ukrajine

Ilustračné foto. Foto: TASR - Henrich Mišovič

Distribúcia z centrálnych skladov humanitárnej pomoci mnohokrát zlyháva práve smerom k obyvateľom, ktorí sú na túto pomoc odkázaní najviac.

Bratislava 5. júna (TASR) - Maltézska pomoc Slovensko doviezla humanitárnu pomoc v objeme viac ako päť ton marginalizovaným skupinám na Ukrajine. Ide najmä o trvanlivé potraviny a hygienické potreby, ktoré budú do pohraničných oblastí dodávané pravidelne. Informuje o tom Tlačová kancelária Konferencie biskupov Slovenska.

V spolupráci s Úradom vlády SR, Úradom splnomocnenca vlády SR pre rómske komunity a Generálneho konzula SR v Užhorode spustila Maltézska pomoc Slovensko pravidelný dovoz humanitárnej pomoci na Ukrajinu. Marginalizované skupiny vrátane ukrajinského rómskeho obyvateľstva trpia podľa nej akútnym nedostatkom základných potravín a hygienických potrieb.

Distribúcia z centrálnych skladov humanitárnej pomoci mnohokrát zlyháva práve smerom k obyvateľom, ktorí sú na túto pomoc odkázaní najviac. Aby dodávky boli skutočne adresné a predišlo sa možnému zneužívaniu, Maltézska pomoc Slovensko spolupracuje s mestským zastupiteľstvom Užhorodu a Zakarpatskej oblasti, miestnymi samosprávami, cirkvou a zástupcami rómskej komunity. Tí pripravujú konkrétne zoznamy potrebnej humanitárnej pomoci a následne zabezpečujú jej distribúciu odkázaným obyvateľom.

Doposiaľ boli zrealizované dve dodávky humanitárnej pomoci v máji. "Sme radi, že sa nám podarilo započať spoluprácu s piatimi obcami na Ukrajine, ktoré ležia v pohraničnej oblasti. Humanitárna pomoc, ktorú budeme na pravidelnej báze dodávať v spolupráci s našimi sesterskými organizáciami v rámci Maltézskeho rádu, poputuje najbiednejším vrstvám obyvateľstva vrátane rómskej komunity," dodal prezident Maltézskej pomoci Slovensko Július Brichta.