Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Opozícia pochybuje, či Kováčik koná zákonne a stojí na správnej strane

Špeciálny prokurátor Dušan Kováčik Foto: TASR/Pavel Neubauer

Dnes mal o kauze rokovať výbor, Kováčik však neprišiel a poslanci Smeru-SD nezahlasovali za program schôdze.

Bratislava 12. mája (TASR) - Opoziční poslanci z Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť majú pochybnosti o tom, či špeciálny prokurátor Dušan Kováčik stojí na správnej strane. Na tlačovej konferencii to na margo vyšetrovania kauzy Gorila povedal poslanec Daniel Lipšic (nezaradený). Dnes mal o kauze rokovať výbor, Kováčik však neprišiel a poslanci Smeru-SD nezahlasovali za program schôdze.

"Máme pochybnosti, či pán Kováčik koná zákonne s cieľom vyšetriť kauzu Gorila a postaviť podozrivých pred súd. Vzal späť žiadosti vyšetrovateľov vypočuť šéfa SIS Jána Valka a autora spisu Petra Holúbeka. Práve ten by vedel potvrdiť, či je spis pravdivý, alebo nie je," povedal Lipšic. Podľa jeho slov Kováčik nepovažuje vypočutie Valka a Holúbeka za potrebné, lebo to možno príde na rad neskôr a ich svedectvo nie je dnes relevantné. "Sedliacky rozum hovorí, že svedectvo kľúčového svedka Holúbeka je dôležité pre potvrdenie, či ide o pravdivý spis, alebo nie," tvrdí poslanec.

Argument Smeru-SD, že prípad je živý, a preto sa ním poslanci zaoberať nemôžu, Lipšic neberie. "Výbor už rokoval o živých trestných kauzách, ako Devínska Nová Ves, turecký kamión či odpočúvanie novinárov. Vždy sme ako ministri na výbor prišli a odpovedali," pripomenul.

Keďže opozícia je presvedčená, že Kováčik zametá najvýznamnejšie kauzy pod koberec, na budúci týždeň zvolá brannobezpečnostný výbor opäť. Ak bude Smerom-SD zablokovaný, celú diskusiu chce preniesť do pléna na júnovú schôdzu NR SR. A ak Kováčik medzi poslancov nepríde, opozícia pripraví zmenu legislatívy tak, aby parlament mohol odvolať špeciálneho prokurátora aj pred koncom jeho funkčného obdobia.

"Chceli sme vysvetlenie, prečo odmietol vypočutie Holúbeka. Ja som sa chcel opýtať aj na čudné vzťahy medzi prokurátormi, ktorí dozorujú závažné kauzy. Je elementárnou povinnosťou Kováčika prísť na výbor a vysvetľovať, ak si ho poslanci predvolali. On však prejavil svoje pohŕdanie, ale my sa s tým vysporiadame," uistil Ľubomír Galko (SaS).

Richard Vašečka (OĽaNO) je presvedčený, že poslanci Smeru-SD sa dnes politicky prihlásili ku Kováčikovi. "Doteraz stopli výbory, ktoré sa týkali ich politických nominantov, dnes to urobili pri špeciálnom prokurátorovi. Tým sa potvrdzuje, že sa koncentruje moc v jedných rukách. Vyzývam Smer-SD, aby ďalší výbor nesabotoval," dodal.

Kováčik pre Denník N nezáujem vypočuť Holúbeka zdôvodnil tým, že "cieľom vyšetrovania nie je zistiť, kto je autorom materiálu, či príslušníci SIS, alebo niekto iný, ale či skutočnosti uvedené v tomto materiáli sa stali a ak áno, či zakladajú podozrenie z niektorého z trestných činov a či tieto činy spáchala konkrétna osoba".

Predseda Výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť Jaroslav Baška (Smer-SD) pred novinármi povedal, že Kováčik napísal všetko potrebné vo svojom liste. "My nechceme zasahovať do jeho vecí, aký má model celého vyšetrovania. Je to na ňom ako na špeciálnom prokurátorovi," povedal. Na otázku, či ho neznepokojuje, že Holúbek by vypovedať chcel, ale nie je mu to umožnené, Baška zopakoval, že ako poslanec nebude zasahovať do vyšetrovania kauzy. Zároveň odmietol, že by Smeru-SD vyhovovalo, ak by sa Gorila nevyšetrila. "Celá Gorila bola o privatizácii, korumpovaní a čo s tým má Smer-SD?" dodal.

Kováčik dnes listom poslancom odkázal, že v súčasnosti nie je možné poskytovať konkrétnejšie informácie o kauze Gorila, lebo vec je stále živá a vyšetrovanie stále trvá. "Vo veci sa realizuje rozsiahle a náročné dokazovanie. Realizuje to špecializovaný tím, ktorý podstatnú časť úkonov už vykonal," napísal Kováčik.

Zároveň uviedol, že po skončení vyšetrovania a vydaní meritórneho rozhodnutia osobne požiada poslancov o možnosť vystúpenia na výbore, kde podrobne rozoberie celý priebeh vyšetrovania kauzy a odpovie na otázky poslancov. "My nie sme vyšetrovací výbor, nemôžeme zasahovať do živého vyšetrovania," povedal Baška.