Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

Úrad splnomocnenca vlády pre rómsku menšinu by mal mať silnejší mandát

Ilustračná snímka. Foto: TASR Martin Baumann

Úrad má pripraviť novú stratégiu pre integráciu Rómov a jej akčné plány.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Mandát i administratívna kapacita Úradu splnomocnenkyne vlády SR pre rómske komunity (ÚSVRK) by sa mala posilniť, do úvahy v tejto súvislosti prichádza aj transformácia súčasného orgánu na úrad podpredsedníčky vlády SR. Vyplýva to z vízie reforiem Moderné a úspešné Slovensko, z ktorej sa má zostaviť plán obnovy. Materiál predstavil v pondelok rezort financií SR.

Úrad splnomocnenkyne má pripraviť novú stratégiu pre integráciu Rómov a jej akčné plány, ktoré by samosprávy mali povinne implementovať do svojich rozvojových plánov. Cieľom opatrení je znížiť do roku 2024 mieru rizika chudoby alebo sociálneho vylúčenia detí rodičov s nízkym vzdelaním z 84 na 67 percent. Do roku 2024 takisto plán predpokladá zapojenie všetkých 629 obcí s prítomnosťou marginalizovaných rómskych komunít do terénnych podporných programov.

K tomu má viesť zlúčenie dvoch národných projektov do jedného a zavedenie centrálneho modelu riadenia. Riadiaca organizácia by okrem administratívy a účtovníctva poskytovala aj metodickú podporu, supervíziu a monitorovanie. "Pracovníci by sa stali zamestnancami tejto organizácie, nie obcí, čo by posilnilo ich nezávislosť od miestnej politiky a organizácii by dalo slobodu v rozhodovaní o tom, v ktorých lokalitách rozvíjať svoju činnosť," uvádzajú autori vízie. Pripomínajú, že v tejto oblasti je potrebné nechať aj priestor pre aktivity mimovládnych organizácií.

Celková finančná potreba na roky 2021 až 2027 je odhadovaná na 1,027 miliardy eur.

Dokument Moderné a úspešné Slovensko je podkladom pre cizelovanie definitívneho plánu obnovy, na základe ktorého sa Slovensko bude uchádzať o prostriedky Európskej únie v rámci fondu obnovy. Slovensko má mať k dispozícii miliardy eur. Definitívny plán obnovy musí byť predložený Európskej komisii v apríli 2021.