Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Manfred Weber: EĽS očakáva od Orbána solidaritu

Manfred Weber, archívna snímka. Foto: TASR/AP

Weber sa vyjadril v súvislosti s novou protimigračnou kampaňou maďarskej vlády.

Budapešť 26. februára (TASR) - Európska ľudová strana (EĽS) očakáva od predsedu maďarskej vlády Viktora Orbána solidaritu, vyhlásil podľa utorňajšieho vydania nemeckého liberálneho denníka Der Tagesspiegel predseda skupiny EĽS v Európskom parlamente Manfred Weber - líder kandidátky ľudovcov v blížiacich sa eurovoľbách.

Weber sa vyjadril v súvislosti s novou protimigračnou kampaňou maďarskej vlády, uviedlo internetové vydanie maďarského týždenníka Heti Világgazdaság.

Der Tagesspiegel konštatoval, že Orbánova najnovšia kampaň núti Webera, aby sa rozhodol, či nechá ďalej tlieť spor s maďarským premiérom, alebo podľahne čoraz väčšiemu tlaku na to, aby sa európski ľudovci zbavili Orbánovej strany. Zatiaľ sa však zdá, že bavorský politik sa pokúša Orbána priviesť k väčšej zdržanlivosti.

Pravicová Orbánova vláda, ktorá má už dlho spory s EÚ a s jednotlivými členskými štátmi ohľadne migrácie, spustila v polovici februára propagačnú kampaň útočiacu na predsedu Európskej komisie Jeana-Clauda Junckera a maďarsko-amerického finančníka Georgea Sorosa. Oboch obviňuje zo snahy donútiť Maďarsko, aby prijalo viac migrantov.

Weber útok na osobu predsedu EK odmietol a povedal, že nie je možné, aby strana patriaca do EĽS takto tvrdo vystupovala voči vlastnému predsedovi ľudovcov.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach)