Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Streda 12. jún 2024Meniny má Zlatko
< sekcia Slovensko

Pre manipuláciu pri výbere znalcov podal G. Grendel trestné oznámenie

Daniel Lipšic a Gábor Grendel Foto: TASR/Vladimír Benko

Grendel podal trestné oznámenie pre machinácie pri verejnom obstarávaní, pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a pre nepravdivý znalecký posudok.

Bratislava 3. apríla (TASR) - Podpredseda hnutia NOVA Gábor Grendel dnes podal trestné oznámenie na neznámeho páchateľa pre manipuláciu pri výbere znalcov na bratislavskom magistráte. Pre pochybnosti pri znaleckých posudkoch, ktoré hodnotia cenu majetku mesta, už prišiel o svoj post vedúci oddelenia správy nehnuteľností Ivan Krištof. Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) sa ho pred pár dňami rozhodol odvolať.

Krištof mal manipulovať náhodný elektronický výber znalcov tak, že bol opakovane vybratý znalec, ktorého pre chybu v elektronickom systéme v skutočnosti nebolo možné vyžrebovať. Mal byť tiež vybratý aj znalec, ktorý v zozname znalcov v elektronickom systéme ani nebol zaradený. Upozorňoval na to mestský poslanec Ján Hrčka (nezávislý). V zozname boli podľa neho aj dve znalkyne, ktoré pracujú vo firme bývalého Krištofovho spoločníka.

"Uvedené informácie zakladajú dôvodné podozrenie, že výber znalcov bol manipulovaný úmyselne pre dosiahnutie nižšej predajnej ceny mestského majetku, čo mohlo mať za následok poškodenie hlavného mesta na úkor fyzických a právnických osôb, ktoré mestský majetok nadobudli za takto stanovené ceny," uviedol Grendel v trestnom oznámení. Zároveň podľa jeho slov vzniká podozrenie, že obsah znaleckých posudkov bol úmyselne manipulovaný zo strany takto vyžrebovaných znalcov.

Grendel podal trestné oznámenie pre machinácie pri verejnom obstarávaní, pre porušovanie povinnosti pri správe cudzieho majetku a pre nepravdivý znalecký posudok.