Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Mariána M. obžalovali z hanobenia národa, rasy a presvedčenia

Ilustračné foto Foto: TASR

Protiprávneho konania sa mal dopustiť 8. augusta 2015 na demonštrácii pri svojom prejave na Staromestskom námestí v Prahe.

Čadca 8. augusta (TASR) - Prokurátorka Okresnej prokuratúry Čadca podala 4. augusta na obvineného Mariána M. obžalobu pre prečin hanobenia národa, rasy a presvedčenia. TASR o tom informoval hovorca Krajskej prokuratúry Žilina Milan Cisarik.

"Protiprávneho konania sa mal dopustiť 8. augusta 2015 na demonštrácii pri svojom prejave na Staromestskom námestí v Prahe," uviedol Cisarik. Doplnil, že o podanej obžalobe bude rozhodovať Okresný súd (OS) v Čadci a v prípade uznania viny hrozí Mariánovi M. trest odňatia slobody na jeden až tri roky.

OS v Čadci vymeral Mariánovi M. vo februári za zločin nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami trojročný trest s podmienečným odkladom s probačným dohľadom na tri roky, s povinnosťou podrobiť sa v skúšobnom období sociálnemu výcviku. Rozsudok nie je právoplatný.

Prokurátorka Okresnej prokuratúry Čadca podala 27. júla na Mariána M. obžalobu pre zločin podpory a propagácie skupín smerujúcich k potlačeniu základných práv a slobôd a prečin popierania a schvaľovania holokaustu a zločinov politických režimov. 

"Trestných činov sa mal dopustiť tak, že prostredníctvom siete Facebook a blogového profilu mal zverejňovať v rokoch 2013 až 2016 komentáre a články propagujúce Adolfa Hitlera a nacistické hnutie, ďalej príspevky, ktoré boli v rozpore s faktami a ktorými boli popierané, respektíve spochybňované počty obetí holokaustu a samotná existencia holokaustu. Zároveň príspevkami, ktoré mal uverejniť, boli manipulované objektívne historické údaje, a to aj prostredníctvom šírenia dezinformácií, najmä za účelom popierania a spochybňovania holokaustu," dodal zástupca hovorcu Krajskej prokuratúry Žilina Matúš Harkabus.