Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 5. máj 2024Meniny má Lesia a Lesana
< sekcia Slovensko

Dobrovoľnú vojenskú prípravu ukončilo v Martine ďalších 79 absolventov

Ilustračná snímka. Foto: TASR/MO SR

Po slávnostnom nástupe diskutovali vo štvrtok o jedenásťtýždňovom výcviku s ministrom obrany SR Petrom Gajdošom (SNS).

Martin 13. septembra (TASR) – Dobrovoľnú vojenskú prípravu ukončilo v priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine 58 mužov a 21 žien. Po slávnostnom nástupe diskutovali vo štvrtok o jedenásťtýždňovom výcviku s ministrom obrany SR Petrom Gajdošom (SNS).

"Týmto mladým ľuďom patrí moje uznanie za to, že sa rozhodli pohodlie domova alebo letnej dovolenky vymeniť za 11-týždňový vojenský dril a prípravu na obranu svojej vlasti. Sú dôkazom, že národné cítenie pretrvalo aj v generácii, ktorá už pozná ozbrojené konflikty našťastie väčšinou len z médií," povedal minister obrany.

Zdôraznil, že podnety absolventov sú pre rezort obrany dôležité a použije ich pre zvýšenie záujmu o tento projekt. "Urobím všetko pre to, aby sme ďalších príslušníkov dobrovoľnej vojenskej prípravy motivovali, aby výcvik bol kvalitnejší, aby sme za 11 týždňov absolventov dôsledne pripravili na obranu Slovenskej republiky. A využili aj potenciál tých, ktorí chcú vstúpiť do Ozbrojených síl SR ako profesionálni vojaci," uviedol Gajdoš.

"Keď nastúpili, boli to skôr individuality, ale na konci je to skoro jednoliata vojenská jednotka. Naučia sa spolu žiť a pri veľa úlohách, ktoré plnili počas výcviku, sme ich smerovali k tomu, aby ich plnili ako jednotka. Preto sa museli zomknúť, brať ohľad na slabších, pomáhať im. Len tak to mohli zvládnuť," povedal zástupca veliteľa roty dobrovoľnej vojenskej prípravy Rastislav Rusnák.

Zástupca veliteľa Základne výcviku a mobilizačného doplňovania Róbert Parišek podotkol, že počas výcviku spoznali absolventi vojenský život, ktorý je odlišný od civilného. "Vyskúšali si a naučili sa základné vojenské činnosti, vojenskú disciplínu a zdvorilosť, čo ich pripraví nielen pre vojenský, ale aj pre civilný život," podotkol Parišek.

K profesionálnym vojakom sa podľa ministra obrany hlási 27 zo 79 absolventov a 28 chce byť v aktívnych zálohách. "Náš cieľ je podľa obranného plánovania do 150 absolventov. Mali sme do 250 záujemcov, zostalo 89. Dobrovoľne odišlo desať," dodal Gajdoš.

Súčasťou dobrovoľnej vojenskej prípravy bola aj poradová, strelecká, ženijná, spojovacia, zdravotnícka a taktická príprava, ako aj ostré streľby, oboznámenie sa so základnými povinnosťami a život vojaka v poli. Počas výcviku mali účastníci zabezpečené bezplatné ubytovanie, stravu, výstroj a výzbroj, ako aj náhradu cestovného. Účastníci zároveň získali finančný príspevok vo výške viac ako 1100 eur.