Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Martin Fedor odchádza z SDKÚ-DS, strane zaniká klub

Poslanec Martin Fedor oznamuje odchod z klubu. Foto: TASR/Michal Svítok

V parlamente bude pôsobiť ako nezaradený poslanec.

Bratislava 19. novembra (TASR) - Martin Fedor odchádza z SDKÚ-DS, opúšťa aj poslanecký klub strany. Oznámil to na dnešnej tlačovej konferencii v Národnej rade SR.

"Dnešným dňom vystupujem z SDKÚ-DS, a to nielen zo strany, ale aj z poslaneckého klubu," vyhlásil s tým, že strana už nie je tá, do ktorej kedysi vstupoval. "Do tejto strany som vstupoval, lebo bola nádejou pre Slovensko, ako aj zárukou modernizačnej a zodpovednej politiky. Dnes to nepovažujem za tú istú stranu," uviedol.

V parlamente bude pôsobiť ako nezaradený poslanec. Klub SDKÚ-DS odchodom Fedora zanikne, nebude mať už totiž dosť poslancov, aby mohol podľa zákona fungovať. "Budem presadzovať a podporovať riešenia, ktoré budú v prospech posilnenia strednej vrstvy, aktívnych a pracovitých ľudí, v prospech bezpečnosti občanov a štátu a v prospech poriadku a spravodlivosti na Slovensku," doplnil.

O svojom ďalšom pôsobení bude informovať neskôr, zrejme do konca novembra. Hovorí sa o tom, že by mal vstúpiť do strany Sieť. Fedor tieto informácie nateraz odmietol. "Nateraz to nie je pravda," vyhlásil. Je presvedčený, že stále existuje priestor pre normálnu a zodpovednú politiku. S Radoslavom Procházkom, s ktorým ho nafotili na káve, sa rozprávali o politike, ale nie o vstupe do Siete. Na otázku, či bude spolupracovať s Mikulášom Dzurindom a Ivanom Miklošom, ktorí nedávno tiež odišli z SDKÚ-DS, nevie momentálne odpovedať.

K odchodu z SDKÚ-DS Fedora doviedol aj nedávny mimoriadny Kongres, na ktorom sa nepodarilo odvolať predsedu Pavla Freša a podľa Fedora nedošlo k potrebným personálnym ani programovým zmenám v strane. Jej fungovanie sa nezmenilo. Fedor sa preto rozhodol stranu opustiť. Chce robiť zodpovednú politiku a nie politiku, ktorá je o náhodných výstreloch a o predbiehaní sa v populistických návrhoch.

V SDKÚ-DS hrozia podľa informácií TASR aj ďalšie odchody. O vystúpení zo strany údajne uvažuje časť bratislavských členov a ďalší. Strana nemá podpredsedov, keďže Martin Fedor, Viliam Novotný a Ivan Štefanec odstúpili po tom, ako Freša Kongres neodvolal (za odvolanie bolo 160 z prítomných delegátov, 48 za zotrvanie, pozn. TASR).

Nemá ani finančný rozpočtový výbor a nemá ani generálneho sekretára. Odchodom Fedora zanikne aj klub. Pre nespokojnosť s predsedom Pavlom Frešom opustila stranu nedávno aj časť mládežníckej organizácie SDKÚ-DS Nová generácia. K odchodom došlo aj v regiónoch. Viacerí členovia údajne prešli k Sieti.