Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 19. marec 2024Meniny má Jozef
< sekcia Slovensko

Minister obrany Gajdoš privítal po návrate z troch misií 22 vojakov

Na snímke minister obrany Peter Gajdoš prichádza na 35. schôdzu vlády SR. Bratislava, 9. novembra 2016. Foto: TASR - Michal Svítok

Ide o misie Resolute Support v Afganistane, EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine a UNTSO na Blízkom východe .

Martin 21. apríla (TASR) - Po návrate z misií Resolute Support v Afganistane, EUFOR ALTHEA v Bosne a Hercegovine a UNTSO na Blízkom východe dnes v priestoroch Základne výcviku a mobilizačného doplňovania v Martine privítal minister obrany SR Peter Gajdoš 22 príslušníkov Ozbrojených síl (OS) SR.

"Príslušníci OS SR sa vrátili z troch rôznych misií – pod vlajkou Európskej únie, NATO a OSN. Aj takýmto spôsobom som chcel vyjadriť úprimné poďakovanie a hrdosť nad splnenými úlohami vo všetkých troch misiách. Sú to skutočne reprezentanti OS SR, Slovenskej republiky a úlohy, ktoré splnili, o tom jednoznačne svedčia," povedal minister obrany.

Zástupca náčelníka Generálneho štábu OS SR Pavel Macko doplnil, že pôsobenie príslušníkov OS SR v medzinárodných mierových misiách alebo v misiách medzinárodného krízového manažmentu je dôležitou súčasťou odbornej prípravy, ale aj plnenia záväzku SR a príspevku do medzinárodnej stability a mieru. "Tak, aby sme konfliktom predchádzali tam, kde konflikty sú. Aby sa nám darilo s našimi partnermi konflikty stabilizovať a riešiť. Je to aj súčasť prípravy na obranu našej vlasti," podotkol Macko.

Minister obrany dnes odovzdal príslušníkom OS SR Vojenský kríž – pamätný kríž za účasť vo vojenskej operácii a vojenskú medailu za službu v mierových pozorovateľských misiách druhého stupňa. Šiesti vojaci získali postavenie vojnového veterána.

Podľa zástupcu náčelníka Generálneho štábu OS SR pôsobí momentálne v misiách vyše 250 slovenských vojakov. "Najväčšia misia je UNFICYP na Cypre, kde sme vedúcou krajinou v jednom sektore, máme príslušníkov na veliteľstve a jednu jednotku v priamej podriadenosti veliteľstva. Pod vlajkou OSN máme pozorovateľskú misiu, pod vlajkou EÚ máme misiu EUFOR ALTHEA a monitorovaciu misiu v Gruzínsku. A pokračujeme v misii Resolute Support v Afganistane, kde sa podieľame na príprave a výcviku ozbrojených síl Afganistanu," dodal Macko.

Minister obrany pripomenul, že 149 vojakov odišlo plniť úlohy do výcvikovej misie v Lotyšsku. "Zodpovedným spôsobom plnia úlohy a som na nich hrdý. Aj napriek tomu, že je to výcvik, beriem to ako misiu. A zároveň sa pripravujeme s desiatimi policajtmi na plnenie úloh misie Sofia v Stredozemnom mori. Týmto spôsobom splníme ďalší náš záväzok pomoci migrantom a riešenia problematiky nelegálnej migrácie," uzavrel Gajdoš.