Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Martinko a Samko Boórovci sa vrátili na Slovensko

Účastníci protestu pred britskou ambasádou v Bratislave vyjadrili podporu pre Slovenku Ivanu Bóorovú. Archívne foto Foto: TASR/Michal Svítok

Martinka a Samka odobral rodičom žijúcim vo Veľkej Británii pred 30 mesiacmi tamojší Social Service na základe podozrenia zo sexuálneho zneužívania.

Bratislava 2. januára (TASR) - Synovia Ivany Boórovej sa v utorok (1.1.) po 921 dňoch vrátili z Anglicka na Slovensko. Chlapcov sprevádzala ich stará mama Eleonóra Študencová, mama detí Ivana Boórová zatiaľ musela ostať v Londýne. Informuje o tom dnešné vydanie denníka Nový čas.

"Až keď som v Bratislave vykročila z lietadla, uverila som, že sa už nič zlé nestane," uviedla pre denník stará mama detí, ktorá si svojich vnukov odviedla k sebe domov do Šamorína. Na Martinka a Samka Boórovcov čakali na letisku aj rodinní príbuzní, ktorí deťom priniesli darčeky.

Nový čas informuje, že matka detí Ivana Boórová zatiaľ ostáva v Londýne. "Na Slovensko príde hneď, ako jej to sociálky dovolia, zatiaľ však neviem kedy," uviedla pre denník Študencová.

Martinka a Samka odobral rodičom žijúcim vo Veľkej Británii pred 30 mesiacmi tamojší Social Service na základe podozrenia zo sexuálneho zneužívania. Aj keď ho rodičom nikdy nedokázali, ich synov dali na adopciu. Nový čas pripomína, že do prípadu sa po medializácii a vlne kritiky zo strany slovenskej verejnosti zaangažovalo Centrum pre medzinárodnoprávnu ochranu detí a mládeže, ako aj minister zahraničných vecí Miroslav Lajčák a minister práce, sociálnych vecí a rodiny Ján Richter.

Prípad sa podarilo znovu otvoriť a 16. novembra 2012 získala chlapcov do opatery ich stará mama - Eleonóra Študencová.