Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 18. apríl 2024Meniny má Valér
< sekcia Slovensko

Martvoň a Brixi chcú zasiahnuť proti stáčaniu kilometrov a antiradarom

Anton Martvoň, archívne foto Foto: TASR/Pavel Neubauer

Právnu normu predložili na septembrovú schôdzu NR SR.

Bratislava 28. augusta (TASR) - Zakázať v administratívno-právnej rovine neoprávnenú a úmyselnú manipuláciu s odometrom, teda počítadlom najazdených kilometrov v automobiloch, je cieľom návrhu novely zákona o podmienkach prevádzky vozidiel. Právnu normu predložili na septembrovú schôdzu NR SR poslanci vládneho Smeru-SD Anton Martvoň a Otto Brixi.

Novela má zakázať zadováženie technických prostriedkov alebo softvéru či ponúkať služby smerujúce k neoprávnenej manipulácii s odometrom. Vynovený zákon má teda postihovať priamo tých, ktorí pretáčajú kilometre a poskytujú s tým súvisiace služby, a nie bežných obyvateľov, ktorí často predávajú svoje vozidlo, ale nevedia, že má pretočené kilometre. Za neoprávnené a úmyselné manipulácie s odometrom bude môcť Slovenská obchodná inšpekcia (SOI) uložiť pokutu od 5000 eur do 50.000 eur. A to až do dvoch rokov odo dňa, keď sa SOI dozvedela o porušení povinnosti, najneskôr však do piatich rokov.

"Ako ukazuje dlhoročná slovenská aj zahraničná prax, pretáčanie kilometrov je v súčasnosti veľmi výhodným obchodom, na ktorom sa dá obohatiť. S príchodom digitálnych odometrov nastúpili 'softvéroví' odborníci a stáčanie kilometrov dostalo iné rozmery. Pri tomto úkone si dnes už nikto nezašpiní ruky, kilometre sa totiž stáčajú pomocou počítača napojeného priamo do servisnej zásuvky na aute," uviedli Martvoň a Brixi.

Ich novela preto ustanovuje aj povinnosť pre stanice technickej kontroly zaznamenať stočené kilometre do informačného systému. Súčasťou právnej normy je aj sprievodná novela zákona o reklame, kde sa zakazuje prezentácia informácií, výrobkov, technických prostriedkov alebo ponúkanie služieb upravujúcich odometre.

Martvoň a Brixi chcú tiež zakázať poskytovanie služieb spojených s pretáčaním odometrov, zakázať používanie tzv. antiradarov, ako aj majákov neoprávneným osobám. Poslanci zároveň sľubujú, že pokiaľ zákon v NR SR prejde do druhého čítania, tak sa pozrú aj na sankcie pre autobazáre a predajcov vozidiel, ktorí ich vo veľkom predávajú bežným ľuďom so stočenými kilometrami s cieľom čo najviac zarobiť.

Podľa Spolku na ochranu vlastníkov automobilov (SOVA) je na Slovensku približne 130.000 áut s upraveným počtom kilometrov. To autá pri predaji nielen predražuje, ale môže to spôsobiť aj oveľa horšie následky. "Auto s vyšším počtom najazdených kilometrov by totiž malo podstúpiť úplne iné servisné prehliadky, inak hrozí zlyhanie dôležitých dielcov, čo môže mať fatálne následky," uvádza SOVA.