Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

MARTVOŇ: Absencia nového šéfa NKÚ je vinou opozície, nevie sa dohodnúť

Anton Martvoň Foto: TASR/Martin Baumann

Anton Martvoň tvrdí, že predseda parlamentu Peter Pellegrini vyhlási voľbu šéfa NKÚ, keď sa opozícia dohodne na kandidátovi.

Bratislava 12. apríla (TASR) - Fakt, že Najvyšší kontrolný úrad (NKÚ) nemá stále nového šéfa, je vinou opozície. Preto nie je efektívne novelizovať rokovací poriadok NR SR. Pre TASR to uviedol poslanec za Smer-SD a člen Ústavnoprávneho výboru NR SR Anton Martvoň na margo návrhu Miroslava Kadúca (OĽaNO), ktorý chce do zákona dostať povinnosť predsedu parlamentu opakovane vyhlasovať voľbu šéfa NKÚ dovtedy, kým nebude zvolený.

"Súčasná právna úprava plne postačuje. To, že predseda NKÚ nie je zvolený, je hlavne vinou opozičných strán a tiež hnutia OĽaNO. Nevedia sa dohodnúť na spoločnom kandidátovi a zvoliť ho. Prijímanie nejakých čiastkových úprav rokovacieho poriadku nie je efektívne," povedal Martvoň.

Na otázku, prečo predseda parlamentu Peter Pellegrini (Smer-SD) voľbu nevyhlási, keď mu to prikazuje zákon a ten nič nehovorí o nutnosti poznať kandidáta vopred, Martvoň odvetil, že voľba už bola a ďalšia bude nasledovať, keď sa opozícia dohodne. "Opozícii nič nebráni predstaviť svojho kandidáta, o ktorom sa môže diskutovať. Ak bude Pellegrini vidieť, že kandidáta majú, určite sa k tomu inak postaví," myslí si poslanec vládnej strany.

Predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Abrhan by však takýto postup považoval za chorý. "Kým nie je vyhlásená voľba, je choré predstavovať kandidátov. Nepočul som o takej súťaži, kde by sa kandidáti uchádzali o niečo, čo nie je vôbec vyhlásené. Je to na zodpovednosti predsedu NR SR, ktorý skorú voľbu prisľúbil pri nástupe do funkcie," odkázal člen kresťanských demokratov, ktorí by mali nového šéfa NKÚ nominovať.

Abrhan zároveň deklaroval, že ak Pellegrini voľbu vypíše, opozícia svojho nominanta určite predloží. "Vylučujem, že by nebol predložený nikto. Je to však zodpovednosť predsedu NR SR voľbu vypísať, inak nie je možné predstaviť kandidátov. Je zrejmé, kto má v parlamente väčšinu a obviňovať menšinu preto nie je na mieste. Zodpovednosť má Smer-SD," dodal Abrhan.

Kadúc v novele rokovacieho poriadku, o ktorej sa bude diskutovať na májovej schôdzi, navrhuje, aby bol šéf parlamentu povinný vyhlasovať novú voľbu predsedu NKÚ na každej schôdzi parlamentu dovtedy, kým nebude zvolený. "Vytvorí sa cyklický mechanizmus vzájomne podmienených a striedajúcich sa nových a opakovaných volieb, čím sa vyvinie formálny tlak na členov parlamentu, aby plnili svoju povinnosť a zvolili predsedu úradu," vysvetľuje Kadúc.

NKÚ stále vedie presluhujúci Ján Jasovský (nominant už neexistujúcej ĽS-HZDS, pozn. TASR). Funkčné obdobie sa mu skončilo vo februári 2012. Parlament sa pokúšal zvoliť šéfa NKÚ už niekoľkokrát. Všetky doterajšie hlasovania sa skončili neúspechom opozičných kandidátov alebo stiahnutím kandidatúry.