Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Martvoň: MZV by malo koordinovať plnenie úloh v oblasti ľudských práv

Anton Martvoň Foto: TASR/Pavel Neubauer

Novela má preniesť na Úrad vlády SR ďalšie kompetencie.

Bratislava 27. augusta (TASR) - Ministerstvo zahraničných vecí a európskych záležitostí by malo koordinovať plnenie úloh v oblasti ľudských práv. Umožniť mu to má pozmeňujúci návrh poslanca Smeru-SD Antona Martvoňa, ktorý parlamentnému ústavnoprávnemu výboru predložil dnes jeho stranícky kolega Otto Brixi. Výbor ho odobril. Pozmeňujúci návrh upravuje novelu zákona o organizácii činnosti vlády, podľa Martvoňa rieši súčasnú dieru v zákone.

Novela má preniesť na Úrad vlády SR ďalšie kompetencie. Pôjde o oblasť štátnozamestnaneckých a právnych vzťahov pri výkone práce vo verejnom záujme. V súčasnosti práva a povinnosti vyplývajúce zo štátnozamestnaneckých, pracovnoprávnych a iných právnych vzťahov zamestnancov zabezpečujúcich výkon tejto kompetencie spadajú pod ministerstvo práce.

Úrad vlády tak bude po novom zastrešovať jednotný systém riadenia ľudských zdrojov vo verejnej správe. Týmto sa zjednotí zodpovednosť za tvorbu a realizáciu personálnej politiky vlády vo vzťahu k zamestnancom verejnej správy. V krajinách EÚ patrí kompetencia pre oblasť štátnej služby spravidla pod úrad vlády alebo pod rezort vnútra či financií.