Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 30. apríl 2024Meniny má Anastázia
< sekcia Slovensko

Politológ Marušiak: Najreálnejšou koalíciou je Smer-SD, Hlas-SD a SNS

Na snímke uprostred predseda strany SMER-SD Robert Fico počas tlačovej konferencie v Bratislave 1. októbra 2023. Foto: TASR - Pavol Zachar

Koalícia zložená z Hlasu-SD, Progresívneho Slovenska (PS), KDH a SaS by bola príliš široká a rôznorodá, usúdil politológ.

Bratislava 1. októbra (TASR) - Najreálnejšou koalíciou je Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Pre TASR to zhodnotil politológ Juraj Marušiak s tým, že má šancu byť relatívne stabilná. Ostatné možnosti by podľa neho boli príliš široké, čo by mohlo ohroziť stabilitu.

"Pokiaľ sa Smeru-SD podarí presvedčiť Hlas-SD, tak v podstate o zložení vládnej koalície bude rozhodnuté," skonštatoval Marušiak. Poznamenal tiež, že SNS je zase tradične verným partnerom Smeru-SD a vidí ju ako ich najvypočítateľnejšieho spojenca. Poukázal na to, že v inej konštelácii SNS nemá šancu sa do vlády dostať.

Koalícia zložená z Hlasu-SD, Progresívneho Slovenska (PS), KDH a SaS by bola príliš široká a rôznorodá, usúdil politológ. Stabilita takejto koalície by podľa neho bola otázna.

Zlým signálom pre neho je, že strany, ktoré sa počas volebnej kampane vyznačovali diktátorskými spôsobmi, získali veľkú podporu voličov. "Takéto spôsoby sa v politike vyplácajú a môžeme očakávať, že sa tieto nástroje politického boja, čiže používanie násilia, bitky, budú iba stupňovať," uviedol v súvislosti s tým, že Smer-SD získal najvyšší počet hlasov a OĽANO a priatelia sa dostali do parlamentu. Úspech lídra OĽANO a priatelia Igora Matoviča vníma ako znak pokračujúceho chaosu v slovenskej politike, jeho koaličný potenciál však považuje za veľmi nízky.