Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

Matečná a Jourová chcú posunúť riešenie dvojakej kvality potravín

Na snímke ministerka pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Gabriela Matečná. Foto: TASR – Martin Baumann

Jourová pripomenula, že europoslanci už dlhé roky bijú na poplach a naznačujú, že rôzna kvalita potravín je naozaj problém.

Brusel 27. septembra (TASR) - Musí to byť posun vpred. Týmito slovami sa dnes po spoločnom stretnutí v Bruseli vyjadrili eurokomisárka pre spravodlivosť, ochranu spotrebiteľov a rodovú rovnosť Věra Jourová a ministerka pôdohospodárstva SR Gabriela Matečná o pripravovanom spotrebiteľskom summite, ktorý sa uskutoční 13. októbra v Bratislave.

Jourová a Matečná na úvod konferencie "Rôzna kvalita výrobkov na jednotnom trhu", ktorú na pôde Európskeho parlamentu (EP) pripravila, frakcia socialistov a demokratov (S&D), zhodne potvrdili, že je potrebné, aby na bratislavské podujatie prišlo čo najviac relevantných hráčov, ktorým poskytnú čo najviac informácií, aby bolo možné "pohnúť sa z miesta".

"Spätná väzba, ktorú dostaneme v rámci diskusií na pracovných paneloch, nás určite posunie ďalej," uviedla Matečná. Ministerka poďakovala Jourovej za to, že v utorok prestavila súbor usmernení pre správnu interpretáciu európskej legislatívy, ktoré členským štátom pomôžu ráznejšie čeliť neférovým praktikám výrobcov potravín. "Je to len začiatok. Budeme sa snažiť, aby v budúcnosti túto tému nebolo treba riešiť, ale pred nami je ešte dlhá cesta," dodala Matečná.

Na otázku TASR, ako vnímajú dlhodobú podporu europarlamentu v kauze dvojakej kvality potravín, Jourová pripomenula, že europoslanci už dlhé roky "bijú na poplach" a naznačujú, že rôzna kvalita potravín je naozaj problém. "Hovoria o tom už aj zástupcovia členských krajín, ktorých sa to dotýka, na Rade EÚ, takže treba to brať vážne, s parlamentom pracujeme ako so silným spojencom a spoluhráčom," dodala komisárka.

Matečná upozornila, že EP ako volený zbor treba vnímať v duchu "vox populi, vox dei", ako názor všetkých európskych spotrebiteľov. "Európska komisia, Európsky parlament a Rada ale musia ťahať za jeden koniec. Ide o spoločný záujem všetkých Európanov," skonštatovala.

Jourová priznala, že neprišla ona s touto témou, ale zvolila postup "Poďme to riešiť a hneď!" Vysvetlila, že sa podarilo nájsť legislatívnu oporu v súčasnom práve, cez agendu spotrebiteľských práv, a nebolo treba pripravovať nové legislatívne opatrenia.

Obe političky sa zhodli v názore, že už doteraz vyvinutý tlak na výrobcov potravín začína fungovať.

"Je vidieť, že výrobcovia už cítia tlak zo strany euroinštitúcií" priznala. Dobrým príkladom je podľa nej postup známeho výrobcu sušienok, ktorý už podnikol kroky, aby aj na východoeurópsky trh dodával sušienky s obsahom masla a nie palmového oleja.

"Ak by som bola výrobcom potravinárskych produktov, ktoré dodávam do viacerých krajín, tak by som si urobila inventúru, či mám produkty dvojakej kvality a veľmi vážne by som brala to, čo odkazujeme: zvýšte kvalitu tam, kde je znížená. Zbavte nás spotrebiteľov klamlivých výrobkov," zhodnotila situáciu Jourová.

Eurokomisárka vysvetlila, že monitorovanie výrobcov potravín spadá na plecia národných kontrolných orgánov. Pri spoločnom trhu ide o cezhraničný problém a v prípade, ak sa pri zistení neférových praktík nebude dať dohovoriť s výrobcom, je tu možnosť cezhraničnej spolupráce a spoločného konania.