Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Materská dávka sa zvyšovať nebude

Ilustračná snímka. Foto: TASR/František Iván

Taktiež sa nepredĺži ani obdobie, kedy má žena nárok na materskú dovolenku, OĽaNO-NOVA neuspelo so svojím návrhom.

Bratislava 21. septembra (TASR) - Materská dávka sa zvyšovať nebude. Taktiež sa nepredĺži ani obdobie, kedy má žena nárok na materskú dovolenku. Poslanci z hnutia OĽaNO-NOVA dnes totiž v parlamente neuspeli s návrhom novely zákona o sociálnom poistení.

Poslanci navrhovali predĺžiť nárok na materské alebo materskú dovolenku z 34 týždňov na 52 týždňov. V závislosti od skutočností a podmienok, od ktorých oprávnené osoby odvodzujú svoj nárok, sa dĺžka nároku mala pomerne upraviť.

Zákonodarcovia zároveň navrhovali predĺžiť aj časové obdobie ochrany matiek po pôrode. Ochranné obdobie sa malo predĺžiť z deviateho mesiaca po pôrode na pätnásty mesiac po pôrode. Poslanci hnutia navrhovali zmeniť aj výpočet výšky materského zo súčasných 70 % na 100 % z denného vymeriavacieho základu.

Právnou normou chceli poslanci podporiť najmä mladé rodiny, aby sa rozhodli mať viac detí. "Ekonomické nástroje sú jedným z dôležitých benefitov súčasnosti práve pri rozhodovaní o počte detí. Je nutné si uvedomiť, že rodičia vychovávajú deti nielen pre seba, ale pre spoločnosť, ktorú v budúcnosti v aktívnom veku odmenia vo forme odvádzania daní a odvodov," zdôvodnili poslanci.

Matkám sa zvýšila materská dávka od začiatku roka o 50 eur

Priemerná výška dávky materské predstavovala v auguste tohto roku 493,52 eura. V porovnaní s júlom 2016 vzrástla o 18,86 eura a od začiatku roka ide o zvýšenie až o 50 eur.

Počet týchto dávok sa v priebehu roka 2016 mesačne príliš nemenil, v priemere išlo o 25.637 vyplatených dávok za mesiac. Najviac ich Sociálna poisťovňa zasielala v auguste, a to 26.674, najmenej v máji – 25.271.

TASR informovala Sociálna poisťovňa.