Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 26. apríl 2024Meniny má Jaroslava
< sekcia Slovensko

Matica slovenská doslova náš národ vzkriesila z mŕtvych, tvrdí R. Fico

Na snímke premiér Robert Fico reční počas konferencie. Foto: TASR/Pavol Ďurčo

Premiér podrobil ostrej kritike médiá za opakované triafanie sa do Matice slovenskej, ako do terča s cieleným záujmom o všetko podružné.

Martin 26. februára (TASR) – Premiér SR Robert Fico vyzdvihol vo svojom príhovore na úvod dvojdňovej medzinárodnej vedeckej konferencie "Matica slovenská v národných dejinách" nezastupiteľný význam národnej ustanovizne, ktorá si v tomto kalendárnom roku pripomína okrúhle 150. výročie svojho založenia.

"Treba mať neustále na pamäti, čo táto jedinečná kultúrna a spoločenská inštitúcia pre slovenský národ vykonala. Slovákov nielen že zachránila pred vyhynutím, ale Matica slovenská doslova náš národ vzkriesila z mŕtvych," skonštatoval pred takmer stovkou účastníkov konferencie, ktorí sa stretli v priestoroch martinskej radnice.

Ostrej kritike podrobil médiá za opakované triafanie sa do Matice slovenskej, ako do terča s cieleným záujmom o všetko podružné. "Bulvarizujú jej úsilie, preto im uniká to podstatné, jedinečná matičná myšlienka mravnej obrody Slovenska. Matica nás učí pestovať nezištné vlastenectvo, lebo tam, kde je ho nedostatok, vybuchuje extrémizmus. Platí, že tam, kde niet morálky, nastupuje móda, ktorá má krátke trvanie," zdôraznil.

"Dnes potrebujeme prítomnosť mravnosti, lebo mravnosť v konaní priviedla do života poriadok a nemravnosť krízu," prízvukoval premiér s tým, že Matica slovenská vznikla v roku 1863 ako splnenie sna slovenského národa. "Keď Slováci nemohli mať vlastného kráľa, ustanovili si kráľovnú Maticu," vyzdvihol jej nadčasový význam.

Na snímke druhá budova Matice slovenskej (MS) v Martine, kde sídli ústredie Matice.
Foto: TASR/Pavol Ďurčo


Moc v rukách

Matičiari si musia byť podľa neho vedomí, akú majú v rukách veľkú moc a ešte väčšiu zodpovednosť. "Preto vítam, že nové vedenie Matice slovenskej sa pustilo nebojácne za jej mravnú obrodu, aby sa vyčistil stôl a vrátili sme sa k ideálom, ktoré napísali jej zakladatelia pred 150 rokmi. Tento rok je doslova nabitý podnetmi, inšpiráciami a výročiami," pripomenul viaceré jubilujúce historické medzníky.

"Výročia však nie sú iba povinná jazda, ani daň mánii oslavovania. Ich zmysel je v tom, aby si mladí ľudia uctili predkov a poznali vlastnú minulosť. To je základ nášho prístupu k budovaniu vlastenectva. Pri tejto príležitosti sa musím pristaviť pri závažnom probléme. Zvláštna je tendencia, ako sa všade na úkor štátotvorného národa vysúvajú problémy menšín. Akoby na Slovensku ani nežili Slovenky a Slováci. Želám si, aby sa menšinovými právami prestalo vydierať a je jedno, či je to menšina rómska, inak orientovaných ľudí, či názorová. Platí, že štát je národný a spoločnosť je občianska," zdôraznil premiér.

Nezávislý štát Slováci podľa neho nezakladali pre menšiny, akokoľvek si ich vážia, ale najmä pre slovenský štátotvorný národ. "Stáva sa módnou zvyklosťou, že od menšín vídame predovšetkým požadovačné, ale nijaké povinnosti voči štátu, skôr natiahnuté ruky, ale minimálne pestovanie občianskych cností. Toto sa musí zmeniť a práve tu vidím úlohu Matice Slovenskej. Ona musí byť strážkyňou budovania vlastenectva mladých ľudí a rozvíjať najlepšie duchovné a národné tradície," dodal Fico.