Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 19. apríl 2024Meniny má Jela
< sekcia Slovensko

MATOVIČ: Polícia nevyšetruje podozrenie z korupcie smerujúce k Ficovi

Igor Matovič, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Predseda hnutia OĽaNO kritizoval, že v prípade trestného oznámenia premiéra a jeho manželky, ktoré smeruje voči nemu, už vyšetrovateľ trestné stíhanie pre ohováranie začal.

Bratislava 5. októbra (TASR) – Polícia a prokuratúra nemá záujem vyšetriť podozrenia smerujúce k premiérovi Robertovi Ficovi, namiesto toho podniká kroky proti ich oznamovateľovi. V parlamente to dnes uviedol poslanec a predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič.

Kritizoval, že v prípade trestného oznámenia premiéra a jeho manželky, ktoré smeruje voči nemu, už vyšetrovateľ začal trestné stíhanie pre ohováranie. Jeho podnet upozorňujúci na manipuláciu verejného obstarávania zatiaľ podľa Matovičových slov vyšetruje iba „jeden vyšetrovateľ popri inej práci“.

„Mám pocit, že reálne sa nejde po veci, reálne sa vec odsúva a miesto toho sa vytvára priestor Robertovi Ficovi, aby behal po Slovensku s tabuľou a fixkou,“ vyhlásil šéf OĽaNO.

Domnieva sa, že voči nemu ako oznamovateľovi korupcie mali orgány činné v trestnom konaní začať konať až potom, ako preveria jeho oznámenie. Namiesto toho dve súvisiace veci účelovo oddelili, kritizoval Matovič, ktorý sa cíti šikanovaný.

Trestným stíhaním v súvislosti s jeho výrokmi polícia podľa Matoviča ukázala, že už dopredu vie, že Robert Fico vyjde z vyšetrovania ako čistý. Preverovanie oznámenia premiéra a jeho manželky považuje Matovič potom za politicky podfarbené. Vyšetrovateľa vyzval, aby sa ho nebál obviniť a nielen viedol trestné stíhanie vo veci.

V auguste Matovič zverejnil na sociálnej sieti tvrdenie, že Fico a jeho manželka majú v daňovom raji na Belize otvorený účet, na ktorom bolo k 21. júlu tohto roka 674.546.004,42 dolárov. Premiér s manželkou podal v tejto súvislosti na opozičného politika trestné oznámenie.

Matovič zároveň oznámil, že má v ruke anonymné dokumenty poukazujúce na manipuláciu verejného obstarávania, z ktorej mal byť profit v hodnote osem miliónov eur. Peniaze mali tiecť aj na účet premiéra na Belize. Podrobnosti poslanec verejnosti neprezradil, dokumenty odovzdal na Generálnu prokuratúru.

Šéf OĽaNO dnes zdôvodnil, že tak urobil preto, aby nemohol byť obvinený, že zverejnením detailov marí vyšetrovanie. Odmietol komentovať informáciu denníka Sme, že manipulácia sa má týkať ministerstva vnútra vedeného Robertom Kaliňákom. Dokumenty zverejní podľa jeho slov až vtedy, keď „bude vyšetrovanie zametené pod koberec.“