Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 25. apríl 2024Meniny má Marek
< sekcia Slovensko

Weiss: Matovič je šašo, ale bojuje za správnu vec a treba ho podporiť

Igor Matovič Foto: TASR/Pavel Neubauer

Igor Matovič predkladá návrh zrušiť financovanie politických strán a hnutí zo štátneho rozpočtu. Pôvodne s ním nesúhlasil.

Bratislava 28. januára (TASR) - Návrh zrušiť štátne financovanie politických strán, s ktorým prišlo hnutie 99 percent pred rokom, dnes v parlamente predkladá Igor Matovič (OĽaNO), ktorý s ním pôvodne nesúhlasil. Na dnešnej tlačovej konferencii na to upozornil líder hnutia 99 percent Ivan Weiss.

"Je to najväčšia hlúposť na svete, väčšiu som ešte nepočul. Keď niekto povie, zoberme politickým stranám všetky peniaze a nedávajme im nič zo štátu, veľa ľudí si povie, že je to super, ale je to populizmus," vyhlásil pred rokom v médiách Matovič s tým, že strany zbavené štátnych peňazí budú mať tendenciu získavať prostriedky nelegálne. Dokonca vtedy Weissov návrh označil za "úchylný".

Dnes však sám predkladá do parlamentu návrh zrušiť financovanie politických strán a hnutí zo štátneho rozpočtu. "Matovič je šašo, ale treba ho podporiť, keď bojuje za správnu vec. O to viac, keď je to návrh, ktorý ešte pred rokom označil za úchylný," povedal dnes Weiss s poznámkou, že teraz by mal Matovič "priznať, že sa mýlil".

"Možno by pán Matovič mohol vysvetliť, prečo s návrhom prichádza až teraz, keď už je viac ako polovica peňazí za voľby rozdelená," doplnil Weissa jeho kolega z hnutia Peter Mikletič. Dodal však, že "neskoro je lepšie ako nikdy" a 99 percent Matovičovu iniciatívu v parlamente podporuje. Technicky problematickejší je podľa Mikletiča druhý Matovičov návrh, aby boli parlamentné strany obmedzené v predvolebnej kampani, aj ten však podľa neho otvára dôležitú tému znevýhodnenia mimoparlamentných strán v kampani. "Minimálne uvažuje správnym smerom," dodal Mikletič.

Weiss pripomenul, že viacero strán, vrátane OĽaNO, sa u Transparency International Slovensko prihlásilo k záväzku stransparentniť svoje financovanie, rok po voľbách však ku konkrétnym krokom zatiaľ nedošlo. Podľa Weissa je pri tejto otázke zaujímavý aj nápad TIS, podľa ktorého by bolo možné stranám zo štátneho rozpočtu vyplatiť len toľko peňazí, koľko transparentným spôsobom získajú od sponzorov.

Na otázku TASR, či už Weiss hovoril o aktuálnej iniciatíve OĽaNO s Matovičom odpovedal, že v posledných mesiacoch sa s ním nestretol, aj keď to do budúcna nevylučuje.

"Ďakujem za podporu hnutiu 99 percent, ale evidentne nepochopili rozdiel v tom, čo navrhujem ja a čo navrhovali oni," reagoval pre TASR Matovič. "99 percent navrhovali iba zrušenie financovania politických strán, nenavrhovali zákaz predvolebnej kampane. Takže vlastne navrhovali niečo, čo by drasticky zvýšilo korupciu politických strán, lebo na kampaň by si museli peniaze zohnať 'vlastnou hlavou'," dodal.

"Ja navrhujem, aby sme zrušili štátne financovanie a zároveň aj kampaň," pripomenul, že podľa jeho návrhu by kampaň mohli robiť len mimoparlamentné subjekty. Na poznámku TASR, že reálna kampaň už dnes časovo niekoľkonásobne presahuje jej oficiálnu zákonnú dĺžku Matovič poznamenal, že v takom prípade bude treba zákaz kampane rozšíriť aj nad rámec aktuálne podaného návrhu.

"Samozrejme, samostatná otázka je, ako predísť netransparentnému financovaniu kampane cez rôzne občianske združenia. Aj 99 percent mala kampaň financovanú cez občianske združenie," pripomenul Matovič.

Opozícia a Smer majú výhrady voči návrhu

Návrh lídra OĽaNO Igora Matoviča zrušiť financovanie politických strán a hnutí zo štátneho rozpočtu a parlamentným stranám zakázať viesť volebnú kampaň, v parlamente zrejme neuspeje. Ako TASR zistila 18. januára, nepozdáva sa tak opozičným predstaviteľom, ako aj Smeru-SD.

"Je to zásadný zásah do zaužívaného systému, ktorý pán Matovič nekonzultoval. Nevidím dôvod na podporu. Bez širokej konzultácie s parlamentnými stranami nemá návrh šancu na úspech," povedala vtedy predsedníčka klubu Smeru-SD Jana Laššáková. Novelu zákona o politických stranách a hnutiach považuje za Matovičovu populistickú formu zviditeľniť sa.

Podobný názor mal šéf klubu SaS Juraj Miškov. "Vnímam to ako ďalší z Matovičových populisticko-utopistických návrhov," komentoval novelu pre TASR. Miškov nepredpokladá, "že by sa klub uzniesol na podpore takéhoto nezmyslu".

Solymos nekomentoval Matovičove excesy

"Nebudem komentovať Matovičove excesy, ktoré sú mimo reality," povedal 18. januára pre TASR predseda klubu Mostu-Híd László Solymos s tým, že bugárovci návrh zrejme nepodporia. Podpredseda KDH Pavol Abrhan vidí za Matovičovou iniciatívou klesajúce preferencie OĽaNO, Lucia Žitňanská (SDKÚ-DS) sa k nemu odmietla vyjadriť.

Matovič navrhuje zrušenie financovania strán zo štátneho rozpočtu aj zákaz parlamentným stranám viesť kampaň. Tieto subjekty by sa však mohli zúčastňovať bezplatných diskusných relácií v médiách. Nové politické strany by "kampaňovať" mohli. Národná rada SR by o návrhu mala rokovať na schôdzi, ktorá sa začne 29. januára.

"Cieľom predloženého návrhu zákona je zjednodušiť vstup nových politických strán do Národnej rady SR a súčasne podnietiť politické strany, ktoré už mandát v NR SR majú, na aktívnejší výkon politiky a presadzovanie verejného záujmu počas celého volebného obdobia, nielen v čase pred voľbami do NR SR," píše Matovič vo svojom návrhu.