Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Štvrtok 28. marec 2024Meniny má Soňa
< sekcia Slovensko

I. MATOVIČ: Netreba ľudí strašiť rušením sociálnych balíčkov

Igor Matovič, archívne foto Foto: TASR/Martin Baumann

Podľa lídra OĽaNO-NOVA sú niektoré opatrenia, ktoré by sa asi prehodnotiť mali.

Bratislava 8. januára (TASR) – Slovenská republika má dosť peňazí, preto ľudí netreba strašiť rušením sociálnych balíčkov. Myslí si to líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, podľa ktorého si Slovensko môže tieto balíčky dovoliť, politici však musia prestať kradnúť.

"Je to krásny prípad volebnej korupcie, ale nemyslím si, že je správne stavať si agendu na tom, že budeme robiť všetko presne opačne, ako robí Smer-SD. Sú niektoré opatrenia, ktoré by sa asi prehodnotiť mali, ja by som niektoré opravil," povedal v bilančnom rozhovore pre TASR Matovič.

On sám priznáva, že aj ľudia v jeho okolí pod vplyvom balíčkov hovoria, že to premiér Robert Fico (Smer-SD) nemyslí až tak zle. "A toto bol presne cieľ. Balíčky sú jednoduchá komunikácia, geniálny marketingový ťah od geniálneho politika menom Robert Fico. Na jeho voličov to krásne zaberá, majú pocit, že na nich myslí," analyzoval Matovič.

Vládna strana Smer-SD v tomto volebnom období ohlásila a naplnila opatrenia z dvoch sociálnych balíčkov za stovky miliónov eur. Zároveň premiér Robert Fico začiatkom decembra avizoval najdrahší tretí povolebný balíček za miliardu eur. "Môžeme si dovoliť tretí balík pre to, lebo sme veľmi úspešní vo výbere daní, v boji proti daňovým únikom a naďalej máme ďalšie úspory zo systémových opatrení v oblasti verejnej správy, najmä pokiaľ ide o reformu ESO," povedal v decembri Fico. Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) doplnil, že žiadne z opatrení tretieho balíka nebude mať negatívny vplyv na rozpočtové ciele v budúcom roku.

Podľa Fica konkrétne výsledky súčasnej vlády ukazujú, že sociálna demokracia vie dobre hospodáriť. "Napriek tomu, že sme prijímali rozhodnutia, do ktorých sme veľa investovali, tak nemali vplyv na naše fiškálne ciele," konštatoval. Pripomenul, že súčasná vláda splnila 30 opatrení z prvého a druhého sociálneho balíka. "Chceme pokračovať v politike, ktorá bude na jednej strane politikou konsolidácie verejných financií, podpory hospodárskeho rastu, ďalšieho vytvárania pracovných miest. Ak nám dajú ľudia šancu, budeme pokračovať v sociálnych balíkoch," avizoval premiér.