Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Sobota 20. apríl 2024Meniny má Marcel
< sekcia Slovensko

MATOVIČ: Obvinenie Ladislava B. bolo spracované už 16. novembra 2016

Na snímke opozičný poslanec a predseda hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Foto: TASR - Jakub Kotian

Odvolal sa na svoje informácie z prostredia NAKA a priznal, že išlo o únik informácií. Dodal, že je osobne pripravený pomôcť premiérovi Robertovi Ficovi so sťahovaním.

Bratislava 21. marca (TASR) - Obvinenie podnikateľa Ladislava B. z daňových podvodov bolo spracované ešte 16. novembra 2016, čakalo sa len, kedy sa vytiahne. Na dnešnej tlačovej konferencii to vyhlásil líder OĽaNO-NOVA Igor Matovič, ktorý sa odvolal na svoje informácie z prostredia Národnej kriminálnej agentúry (NAKA) a priznal, že išlo o únik informácií.

"Dnešný deň je začiatok víťazstva ľudí, ktorí chodili na protesty pred Bonaparte. Som pripravený premiérovi Robertovi Ficovi (Smer-SD) osobne pomôcť so sťahovaním. Pán premiér, je čas, sťahujete sa," povedal na margo Ficovho vyhlásenia z konca februára, že ak bude Ladislav B. obvinený, z bytového komplexu Bonaparte sa odsťahuje. "V tomto prípade bude pre mňa neudržateľné, ak by došlo k vzneseniu nejakých obvinení. Pokiaľ je to v polohe nejakých diskusií, len čo bude vznesené obvinenie, tak pochopím, že tam jednoducho nemôžem zostať," povedal vtedy Fico v Sobotných dialógoch RTVS.

Matovič priznal, že priestor pred Bonaparte si opäť zarezervoval, a to už v čase, keď sa dozvedel o spracovanom obvineniu voči Ladislavovi B. Ak sa teda premiér neodsťahuje, Matovič mu bude chodiť každý večer pod balkón pripomínať jeho prísľub. "Už dávno tam nemal bývať. To, čo robí, demoralizuje každého platcu daní. Premiér v podstate legalizuje daňový podvod," myslí si.

Samotné sťahovanie však podľa Matoviča nestačí. Vypočítal, že Fico mal údajne lacnejšie nájomné, ako je trhová cena, a za 53 mesiacov jeho pobytu v Bonaparte sa rozdiel vyšplhal na viac ako 235.000 eur. Líder Obyčajných predsedu vlády vyzýva, aby tieto peniaze vrátil do štátneho rozpočtu.

Poslankyňa Veronika Remišová (OĽaNO-NOVA) zdôraznila, že Ladislava B. polícia obvinila na základe tých istých zistení, pri ktorých kontrola daňového úradu v minulosti nič nezistila. "Obvinila ho na základe zistení, ktoré minister vnútra Robert Kaliňák (Smer-SD) vehementne obhajoval, lebo vraj išlo o dobu kešu," podotkla.

Podľa Remišovej je vznesenie obvinenia dôkazom, že tlak opozície, občanov a informácií v médiách má veľký význam. "Ďakujem preto tisícom občanov, ktorí vytrvalo chodili na protesty pred Bonaparte," dodala.