Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Nedela 28. apríl 2024Meniny má Jarmila
< sekcia Slovensko

Matovič: Prezident by nemal mať právo udeľovať milosť za korupciu

Na snímke kandidát na prezidenta SR Igor Matovič. Foto: TASR - Jaroslav Novák

Prezident musí využiť všetky svoje kompetencie, keď hrozí deštrukcia právneho štátu a ohrozenie demokracie. V rozhovore pre TASR to uviedol kandidát na hlavu štátu Igor Matovič.

Ak si želáte, aby počítač prečítal text článku, použite prehrávač nižšie.
00:00 / 00:00
Bratislava 6. marca (TASR) - Prezident musí využiť všetky svoje kompetencie, ak hrozí deštrukcia právneho štátu a ohrozenie demokracie. Nemal by však mať právo udeľovať milosť ľudom odsúdeným za korupčné trestné činy. V rozhovore pre TASR to uviedol kandidát na hlavu štátu Igor Matovič. Prípadná zmena volebného systému by podľa neho vyhovovala iba vládnej koalícii. Rozhovor je súčasťou série rozhovorov s kandidátmi na prezidenta SR.

-Čo vnímate ako najdôležitejšiu úlohu prezidenta SR?-

Vykonávať mandát spravodlivo, čestne a v prospech všetkých (čestných) občanov.

-Ktorú kompetenciu prezidenta považujete za najdôležitejšiu, a bez ktorej by ste si vedeli predstaviť výkon prezidentskej funkcie, prípadne, ktorú neplánujete používať?-

Prezident musí využiť všetky svoje kompetencie, keď hrozí deštrukcia právneho štátu a ohrozenie demokracie. Prezident by nemal mať právo udeľovať milosť ľuďom odsúdeným za korupčné trestné činy, ako plánuje kandidát Pellegrini.

-Niektoré politické strany hovorili o potrebe zmeny volebného systému. Je táto zmena potrebná? Podpísali by ste zmenu volebného systému?-

Ak chceme na desiatky rokov pri moci zabetónovať Fica, Bödöra, Haščáka a spol., ako to urobili v Maďarsku, kľudne zmeňme volebný systém. Vyhovovať to bude jedine vládnucej mafii.

-Aký je Váš postoj k členstvu SR v NATO a EÚ? Členmi sme už 20 rokov.-

NATO je našou najväčšou zárukou bezpečnosti, bez neho by sme mohli stále tŕpnuť, kedy, kto dostane chuť si zo Slovenska odhryznúť. Vďaka členstvu v EÚ sme súčasťou najvyspelejších krajín Európy a dramatická väčšina ľudí na Slovensku si to tak praje aj naďalej.

-Prezident SR je aj najvyšší veliteľ ozbrojených síl. Aký je váš postoj k financovaniu armády, k jej modernizácii, posilneniu, aj vzhľadom na dianie na východ od našich hraníc?-

Vzhľadom na dianie na východ od našich hraníc je investovanie do obrany nevyhnutné. Slovensko konečne už tri roky plní náš medzinárodný záväzok investovať do obrany dve percentá z HDP.

-Ako vnímate pomoc Ukrajine? Ste za členstvo Ukrajiny v EÚ? Únia odobrila začiatok prístupových rokovaní.-

Pomáhať núdznym a vojnovým utečencom bolo a je správne. Za dodávky zbraní sme dostali zaplatené, a tak by to malo zostať aj v budúcnosti. Ak Ukrajina splní všetky požiadavky na vstup do EÚ, nevidím v tom problém.

-Má byť prezident protiváhou vláde? Prečo?-

Ak vláda pácha vlastizradu a deštruuje právny štát, ako to robí v súčasnosti Ficov kabinet, prezident musí zasiahnuť a postaviť sa proti.



O prezidentský palác zabojuje v tohtoročných voľbách celkovo 11 kandidátov. Sú nimi Andrej Danko, Patrik Dubovský, Krisztián Forró, Štefan Harabin, Ivan Korčok, Marian Kotleba, Ján Kubiš, Igor Matovič, Milan Náhlik, Peter Pellegrini a Róbert Švec.