Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Pondelok 29. apríl 2024Meniny má Lea
< sekcia Slovensko

I. Matovič: Neexistuje detektor lži, cez ktorý by R. Procházka prešiel

Igor Matovič Foto: TASR/Martin Baumann

Líder OĽaNO zároveň žiada pre Radoslava Procházku objektívny a nezávislý test.

Bratislava 3. júna (TASR) - Radoslav Procházka verejne a opakovane klamal, keď tvrdil, že od októbra minulého roka prešli všetky dary cez jeho transparentný účet a že všetky jeho výdavky na prezidentskú kampaň boli financované výhradne z tohto účtu. Na dnešnej tlačovej konferencii to povedal líder OĽaNO Igor Matovič.

Procházku opäť vyzval, aby išiel na detektor lži. Je presvedčený, že "neexistuje detektor lži, cez ktorý by Radoslav Procházka prešiel". Procházku tiež vyzval, aby sa verejne ku klamstvu priznal a ospravedlnil sa.

Matovič uviedol, že Procházka mu ešte pred spustením oficiálnej prezidentskej kampane povedal, že už minul 300.000 eur. Líder OĽaNO pripomenul, že ministerstvu financií priznal Procházka 128.000 eur. Zároveň odhadol, že počas oficiálnej dvojtýždňovej kampane mohol Procházka minúť ešte 100.000 eur, čo už je približne 400.000 eur, a to je asi trikrát viac, ako je povolený limit.

Výdavky, ktoré zverejnil Procházka, sa podľa Matoviča dali vykázať tak, že Procházka platil všetko alebo aspoň časť peňazí "na drevo" a nízke sumy vykazoval ako oficiálne výdavky. Matovič poukázal na Procházkov pokus zaplatiť obchádzaním zákona reklamu v jeho regionálnych novinách.

Matovič uviedol, že Procházka v Region Presse si predsa len zaplatil reklamu, oficiálne zaplatil 6000 eur a zvyšných asi 11.000 eur dal ako priamy vklad na účet. Tým podľa Matoviča obišiel zákon a navyše následne klamal verejnosť. "Aj po tomto vklade tvrdil, že všetko išlo cez transparentný účet," poznamenal Matovič. Zamyslel sa, koľko takýchto platieb mohol Procházka urobiť, keď sa tak líšia ním deklarované výdavky na kampaň a odhady odborníkov na reklamu.



Líder OĽaNO tvrdí, že pri Procházkovi stratil ilúzie, keď zistil, že má praktiky starých politikov. Poukázal pritom na Andreja Zmečeka, ktorý podľa Matoviča slúži na to, aby v prípade potreby priznal, že dával Procházkovi dary a prekrýval tak problém s čiernym financovaním. Na zozname darcov Zmeček nefiguroval, Matoviča naňho upozornili médiá.

Procházku opakovane vyzval na detektor lži. Odmieta, aby prišiel s papierom, že ho už absolvoval. Matovič žiada objektívny a nezávislý test. "Ak má (Procházka) úprimný záujem očistiť svoje meno, očistiť Slovensko od skorumpovaných zlodejov, nech nechá zorganizovanie detektora lži na nezávislú inštitúciu. Ja sa podriadim," vyhlásil Matovič, ktorý si na úspech na polygrafe trúfa a preto sa nechystá na odchod z politiky.