Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 16. apríl 2024Meniny má Dana a Danica
< sekcia Slovensko

Kusý: Matovič chladnokrvne ničí Procházku, ešte má Kisku a Radičovú

Na snímke líder hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič počas tlačovej konferencie na tému Nahrávka R. Procházku - otázky a odpovede, 23. júla 2014 v Bratislave. Foto: TASR/Štefan Puškáš

Podľa politológa má Matovič výbornú stratégiu ako pointovať prípad a čo najviac znemožniť lídra Siete. Očakáva, že sa môžu objaviť aj ďalšie témy z nahrávky.

Bratislava 26. júla (Teraz.sk) – Postup Igora Matoviča (OĽaNO) pri medializácii informácií z kontroverzného rozhovoru s vtedajším prezidentským kandidátom Radoslavom Procházkom podľa politológa Miroslava Kusého naznačuje, že ide o cieľavedome pripravenú a chladnokrvnú akciu. „Pôsobí to ako výborná stratégia ako pointovať celý prípad a čo najviac kompromitovať Procházku. Podľa mňa to bola taktika, ako ho znemožniť. Procházka zo začiatku nevedel, čo má Matovič k dispozícii a zatĺkal. A Matovič bol krok pred ním, vždy prišiel s niečím novým,“ hodnotí Kusý. Dodáva však, že verejnosť to podľa neho považuje za neférový spôsob politického boja. „Matovič začal Procházku ničiť, odkedy si založil stranu a začal mu brať voličov. Dovtedy mali možno kolegiálne vzťahy, veď inak by ten rozhovor ani nevznikol,“ pripomína.

Na začiatku bol detektor

Hra na mačku a myš medzi lídrom Obyčajných ľudí a hlavou Siete sa začala na prvý pohľad nenápadnou tlačovou konferenciu Igora Matoviča 2. júna v budove Národnej rady. Mierne znudení novinári však veľmi rýchlo zbystrili pozornosť. "Vyžadoval odo mňa, aby som sa priamo podieľal na nelegálnom financovaní jeho kampane," dramaticky vyhlásil Matovič. Dodal, že Procházka sa pokúsil nakúpiť predvolebnú inzerciu načierno s tým, že 50 až 90 percent z nej zaplatí v hotovosti, "na drevo" a bez akéhokoľvek dokladu.

Hodnota reklamy, o ktorú išlo, bola podľa neho 17.200 eur s DPH a mala byť zverejnená v reklamnom médiu, ktoré vydáva rodinná firma Matovičovcov. "Špecialisti na reklamu odhadli, že Procházkova kampaň stála 700.000 - 800.000 eur, priznal však len 250.000 eur. Nie je rozdiel v tom, že aj v iných médiách platil 50 až 90 percent načierno, na drevo?," opýtal sa podľa TASR Matovič.

Následne poznamenal, že rozhovor prebehol medzi nimi dvoma a nemá ho ako dokázať. Zdôraznil, že nad dnešným vyhlásením rozmýšľal takmer dva mesiace a dokonca zvažoval svoj odchod z politiky. Bolo by to však podľa neho zbabelé. Hoci dôkaz o Procházkových slovách vtedy údajne nemal, konfrontácie s ústavným právnikom sa nezľakol a vyzval ho, aby svoju pravdu preukázal na detektore lži. "Ak sa dokáže, že som si to vymyslel, odídem navždy z politiky," vyhlásil Matovič s tým, že ak Procházka na polygrafe neuspeje, mal by politiku opustiť on.

Reakcia vedúceho Procházkovho štábu Martina Dubéciho na vyhlásenia Matoviča, ktorý sám tvrdil, že nemá dôkazy, bola energická. "Za inzerciu v tituloch vydavateľstva Regionpress sme na základe faktúr zaplatili spolu 17.224 eur, z toho 2870 eur bola DPH. Nič nad rámec tejto sumy sme mu ani nezaplatili, ani nikdy neponúkali zaplatiť. Tak ja, ako aj pán Procházka, sme plne pripravení podrobiť sa vyšetreniu na detektore lži," vyhlásil podľa TASR Dubéci.

Detektor, kapitola druhá

Procházka prostredníctvom Dubéciho prisľúbil, že na detektor pôjde, s realizáciou sľubu sa však neponáhľal. Zato Matovič sa nechal otestovať vo veľkom štýle, transparentnosť procesu garantovalo nezávislé médium, Nový Čas. Bez problémov uspel. "Vyzývam Procházku, aby konečne bol chlap, postavil sa pred ľudí a povedal a priznal 'klamal som, podvádzal som, okrádal som vás, odpustite odchádzam z politiky, zabudnite'. Toto si myslím, že by bolo chlapské a mal by to urobiť," prilieval olej do ohňa po úspešnom teste 6. júna Matovič. Zdôraznil, že taký detektor, na ktorom by Procházka uspel, neexistuje.

Tlačová konferencia lídra politickej strany Sieť Radoslava Procházku na tému Detektor a audit prezidentskej kampane v Košiciach v utorok 24. júna 2014.
Foto: TASR/František Iván
Líder Siete relevantnosť testu napriek tomu spochybnil a stále trval na tom, že aj on prejde skúškou na polygrafe. V tejto fáze sa už k detektoriáde začali vyjadrovať aj ďalší politici. Procházkov kolega zo Siete, Miroslav Beblavý, zaútočil na Matoviča za to, že ako poslanec dohadoval inzerciu pre regionálne noviny. "Igor Matovič absolútne zmiešava svoju funkciu poslanca Národnej rady so svojou funkciou biznismena, čo je základná vec, ktorú chcel zákon zakázať. Ak už toto nie je porušenie ústavného zákona, tak ten zákon môžeme rovno zrušiť," vyhlásil pre TASR Beblavý 15. júna. SaS hneď na začiatku vyjadrila nádej, že Procházka obvinenia vyvráti, lebo inak by ohrozil konsolidáciu pravicovej scény. "Predpokladom víťazstva reformných síl v budúcich parlamentných voľbách je to, že ich budú viesť bezúhonní ľudia, ktorí si udržia dôveru voličov," dodali mierne výhražne liberáli.

Predseda SNS Andrej Danko 3. júna pre TASR zdôraznil, že kauzu má riešiť prokuratúra a nie detektory lži. "Ak obvinil krivo Matovič Procházku z krátenia dane, vie, čo má robiť pán Procházka. Ak si to Matovič vymyslel, bude znášať dôsledky. Ak má Matovič pravdu, musí znášať následky niekto iný," doplnil Danko s tým, že krátenie dane nie je morálne zlyhanie, ale trestný čin.

„V takejto situácii som sa ocitol po prvý raz, preto som najskôr chcel zistiť, odkiaľ to ide. Preto sme aj v ostatných týždňoch boli v mentálnej a mediálnej defenzíve,“ priznal 24. júna Procházka a Matovičove aktivity označil za „pokus o politický atentát“.

Šou, ktorá sa nekonala

Líder Siete sa napokon rozhodol prevziať iniciatívu a ísť na detektor. "Začiatkom budúceho týždňa k tomu určite niečo dôležité poviem," uviedol 20. júna pre TASR. A potom to prišlo. „Ak jarmočný cirkus, tak dokonalý. Dostal som ponuku z jednej z televízií, aby som to urobil v prime time naživo v akejsi šou. Túto ponuku prijímam,“ vyhlásil Procházka.

Matovič však bol na túto chvíľu pripravený. "Mám nahrávku hlasu Radoslava Procházku v rozhovore so mnou. Nahrávka existuje, je v tomto notebooku a je na ďalších miestach. Tento dôkaz zverejním vtedy, keď budem vidieť, že je na to verejná objednávka," povedal Matovič pre TASR 25. júna s tým, že by nešiel do konfliktu so zločincom, keby nemal dôkaz.

Na Procházku sa podľa vlastných slov pripravil a po vypočutí nahrávky podľa Matoviča nikto nebude môcť pochybovať, že ide o Procházku. Šancu divákov na televíznu šou s Procházkovým testom na polygrafe tým dokonale pokazil.

"Myslím si, že po včerajšku je zrejmé, že celá tá šaráda s detektorom slúžila poslancovi Matovičovi na to, aby sa s tým dostal do správ. Program nemá žiadny, ani ho nikdy nemal a ide len o to, aby sa opäť dostal k piatim miliónom eur od slovenských daňovníkov a mal z čoho futrovať svoju firmu. Vystačí si v tejto hre sám, len so svojím režisérom. Ja končím. Som síce doktor, ale nie som psychiater, takže ja mu tú odbornú pomoc, ktorú potrebuje, neviem poskytnúť," vyhlásil 26. júna Procházka s tým, že na žiadny detektor nepôjde. Matoviča sa však nezbavil.

Nahrávka

Líder OĽaNO najprv vyhlásil, že nahrávku má, ale médiám ju neposkytne, aby neporušil zákon. Neskôr oslovil Generálnu prokuratúru SR, či by mu neposkytla výklad zákona. Ak by dostal od GP stanovisko, podľa ktorého môže nahrávku zverejniť, rozhodol sa to urobiť. Prokuratúra odpovedala, že výklady zákonov verejnosti neposkytuje. Medzitým však zostrih Matovičovej nahrávky zverejnil niekto iný.

Podľa Procházku je nahrávka, v ktorej okrem iného hovorí o dvojnásobne vyšších nákladoch na kampaň, než aké oficiálne priznal, „umne zostrihaná“. Svoj hlas na nej však priznal.



"Vyzývam Rada Procházku, aby bol chlap, a tak, ako sa prihlásil k hlasu, aby sa prihlásil aj k obsahu. Nech povie, že súhlasí, a ja ju zverejním celú ako je a každý bude vedieť, že na tej skrátenej nahrávke nie je nič vytrhnuté z kontextu," deklaroval podľa TASR 23. júla Matovič.

K autorstvu zverejneného videa, kde sú aj pasáže z ich tajne nahratého rozhovoru, sa Matovič priznal, odmieta však, že by ho zverejnil. "Sú to len štyri vybraté úseky o rôznych témach. Sú ale celé, nie je tam nič strihnuté," uistil.

Obsah nahrávky

"Tá baba, čo bola od teba, hovorila, že to viete platiť tak, že časť oficiálne, časť neoficiálne. Tak ty musíš povedať, že koľko, že jak to chceš," hovorí v rozhovore Matovič. "Pol na pol," odpovedá Procházkov hlas s tým, že pri takom objeme to nemá kto ako odkontrolovať.

Nahrávka sa venuje aj celkovým nákladom na Procházkovu kampaň. Náklady na ňu Procházkov hlas najskôr odhaduje na 600.000 eur, následne to koriguje na pol milióna. Politik oficiálne priznal len 250.000 eur. Procházka k tomu následne povedal, že šlo o hrubý, a preto nevyhnutne nepresný odhad, ktorý sa nepotvrdil, lebo mu došli peniaze.

Generálny prokurátor SR Jaromír Čižnár vydal už na začiatku júna pokyn, aby prokurátor generálnej prokuratúry preveril medializované informácie v prípade prezidentskej kampane Radoslava Procházku. "Z taktického hľadiska Generálna prokuratúra SR nebude špecifikovať úkony, ktoré realizuje," uviedla pre TASR hovorkyňa GP SR Andrea Predajňová.

Budúcnosť

Matovič rovno upozornil, že ak niekto dokázal získať z jeho počítača zostrih nahrávky, mohol si ju stiahnuť aj celú. A môže ju v budúcnosti zverejniť.

Aj politológ Miroslav Kusý si myslí, že príbeh môže získať nové kapitoly. „Môže byť zverejnená celá nahrávka. V médiách už zazneli špekulácie, že na nej možno Procházka hovorí niečo negatívne o prezidentovi Andrejovi Kiskovi, či Ivete Radičovej,“ poznamenal.

Verejné tajomstvo

„Je verejným tajomstvom, že takto pracujú mnohí politici v kampaniach,“ povedal Kusý na margo čierneho platenia časti peňazí za kampaň. V prípade Procházku však podozrenie vyplávalo na povrch explicitnejšie a okrem toho sa jedná o politika, ktorý svoju kariéru staval na sľube, že on sa bude správať inak a je iný, ako tradiční politici. „A teraz sa zdá, že je taký istý,“ uzavrel Kusý.