Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Piatok 29. marec 2024Meniny má Miroslav
< sekcia Slovensko

Matovič: Situácia je vážna, Slovensko zažije v parlamente fašistov

Na snímke líder hnutia OĽANO-NOVA Igor Matovič (tretí sprava), Ján Budaj a Daniel Lipšic odpovedajú na otázky novinárov vo volebnej centrále počas volebnej noci. Bratislava, 6. marca 2016 Foto: TASR - Miroslav Košírer

Podľa Matoviča však prepadli tri strany, ktoré neboli schopné jednoznačne povedať NIE strane Smer-SD.

Bratislava 6. marca (TASR) - Situácia vyzerá napätá a vážna. Prvýkrát Slovensko zažije, že bude mať v parlamente fašistov, čo núti všetky ostatné politické strany, aby sa správali zodpovedne. Vyhlásil to dnes líder hnutia OĽaNO-NOVA Igor Matovič. Po spočítaní takmer tretiny okrskov sa poďakoval voličom za hlasy.

"Som šťastná za tú dôveru, ktorú nám ľudia dali," poďakovala i líderka kandidačnej listiny hnutia Veronika Remišová. "Ale človeku až stíska srdce, keď vidí, koľko percent získali ľudia, ktorí na bilbordoch hovoria o niekom, že sú paraziti, ktorí rozsievajú strach a ktorí u nás na Slovensku tvoria nejakého triedneho nepriateľa," podotkla Remišová na margo výsledkov Ľudovej strany Naše Slovensko.

Či sa nám však výsledky volieb páčia viac, alebo menej, na Slovensku od roku 1990 boli samé slobodné voľby a toto je v princípe dobrý deň pre demokraciu, zhodnotil čiastočné výsledky volieb Daniel Lipšic (OĽaNO-NOVA).

Most-Híd, #Sieť a KDH mali po sčítaní vyše tretiny okrskov od päť do šesť percent. "Budeme sa pozerať, či Most-Híd, alebo KDH ledva prelezie brány parlamentu. Mrzí ma to. Pretože ak by mali tie strany o dve či tri percentá viac, tak by sme tu dnes mohli oslavovať a povedali by sme si, že Slovensko naozaj bude mať reformnú stredo-pravú vládu," podotkol Matovič.

Podľa neho však prepadli tri strany, ktoré neboli schopné jednoznačne povedať NIE strane Smer-SD. "Verím, že do budúcna je to pre nich poučenie, že ak chcú uspieť vo voľbách, musia byť jednoznačne čitateľní pred svojimi voličmi," dodal.

Aká je najpravdepodobnejšia vláda po týchto voľbách, Matovič nechcel komentovať. Chce si počkať na definitívne výsledky. "Otázka je, či dokážeme spoločne vytvoriť vládu, zatiaľ to tak nevyzerá," podotkol. Zopakoval tiež, že si nevie sám seba predstaviť ako premiéra. "Nikdy som to neriešil."

Lipšic tiež podotkol, že mnohé predpovede a prieskumy sa ukázali byť výrazne mylné. "Bude to vec aj vás, médií, do akej miery sú dôveryhodné rôzne prieskumy a politológovia, ktorí predpovedali dramaticky odlišné volebné výsledky," uviedol Lipšic s tým, že takáto diskusia musí nastať. "Niekedy sa mi zdá, že prieskumy nemali za cieľ mapovať verejnú mienku, ale ju tvoriť. A tieto voľby dokázali, že s tým asi budeme musieť niečo robiť," dodal Lipšic.

Verí, že existuje nádej, hoci nie je podľa neho stopercentná, vytvoriť vládu bez Roberta Fica (Smer-SD). "Ľudia dnes prehovorili a absolútna väčšina slovenských občanov si neželá, aby vláda Roberta Fica pokračovala. To je mandát, o ktorom treba takýmto spôsobom uvažovať," dodal Lipšic.