Quantcast
Spravodajský portál Tlačovej agentúry Slovenskej republiky
Utorok 23. apríl 2024Meniny má Vojtech
< sekcia Slovensko

Matovič: Slovensko môže pre konanie Pavlisa prísť o desiatky miliónov

Foto: TASR/Štefan Puškáš

Opoziční poslanci chcú Pavla Pavlisa (Smer-SD) odvolať z kresla ministra hospodárstva pre údajný konflikt záujmov, v dôsledku ktorého môže Slovensko prísť o desiatky miliónov eur.

Bratislava 18. februára (TASR) - Opoziční poslanci chcú Pavla Pavlisa (Smer-SD) odvolať z kresla ministra hospodárstva pre údajný konflikt záujmov, v dôsledku ktorého môže Slovensko prísť o desiatky miliónov eur. Skonštatoval to na úvod mimoriadnej 47. schôdze Národnej rady (NR) SR predseda hnutia Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) Igor Matovič.



"Na mimoriadnom hospodárskom výbore sa minister Pavlis snažil odpútať pozornosť a chcel diskutovať o tom, akým spôsobom prebiehala privatizácia na Slovensku," uviedol Matovič s tým, že táto schôdza nie je o privatizácii na Slovensku. "Preto chcem požiadať, aby sme sa bavili k veci a neodpútavali pozornosť. Táto schôdza je o výraznom konflikte záujmov ministra hospodárstva, ktorý môže pripraviť Slovensko o desiatky miliónov eur, nie o privatizácii," podotkol Matovič.



Slovenská republika podľa neho môže pre konanie Pavlisa utrpieť závažné škody. Matovič pripomenul, že súčasný minister hospodárstva sa mal dostať do konfliktu záujmov pre medializovaný súdny spor spoločnosti Port Service s Fondom národného majetku (FNM). Podľa opozičných poslancov Pavlis v tomto súdnom spore pomáhal tejto firme dlhodobo. A to nielen z funkcie člena Dozornej rady FNM, ale aj z kresla ministra.

Firma, v ktorej bol Pavol Pavlis v minulosti predsedom predstavenstva, si od štátu vymáha 60 miliónov eur za neúspešnú privatizáciu Slovenskej plavby a prístavov. Bola vylúčená zo súťaže pre nesplnenie podmienok. Súčasný majiteľ spoločnosti má sídlo na ostrove Curacao pri pobreží Venezuely.

Podľa opozície bol Pavlis v konflikte záujmov aj pri poskytnutí investičnej pomoci spoločnosti Duslo Šaľa, ktorú dostala v minulom roku, keď bol Pavlis štátnym tajomníkom rezortu hospodárstva. Opoziční zákonodarcovia uviedli, že poskytnutie tejto pomoci podliehalo schváleniu Európskou komisiou. Celý proces schvaľovania na slovenskej strane mal riadiť Pavlis, ktorý podľa Matoviča chránil nielen verejný záujem, ale aj svoj vlastný súkromný záujem.

Opozícia uviedla, že Pavlis je spolu s jeho manželkou 100 % vlastníkom spoločnosti Fin-Mark, s.r.o., ktorá vlastní 34 % spoločnosti Port Service Bratislava, s.r.o., a ďalších 33 % vlastní prostredníctvom svojej firmy aj súčasný český minister financií Andrej Babiš, vlastník Duslo Šaľa.

Líder OĽaNO upozornil tiež na to, že schváleniu investičnej pomoci Duslo Šaľa predchádzala záhadná zmena zákona o investičnej pomoci. "Poslanec vládnej strany Smer-SD pán Maroš Kondrót predložil zmenu zákona, že o investícii, ktorá presahuje 200 miliónov eur už nebude rozhodovať vláda, ale stačí, aby rozhodoval minister," pripomenul Matovič s tým, že veľmi zaujímavé je to, že v tom čase sa chystala investícia v Duslo Šaľa. "Jeho majiteľ je spoločníkom vtedajšieho štátneho tajomníka na MH SR pána Pavlisa, ktorý argumentuje v plnej miere v prospech tejto investícii voči Európskej komisii s cieľom dosiahnuť, aby investícia pre jeho spoločníka v podnikaní bola presadená," povedal Matovič.

Za tieto kauzy je zodpovedný podľa Matoviča aj samotný premiér Robert Fico. V pléne sa premiéra spýtal, že či sa nehanbí za to, že po voľbách nominoval Pavla Pavlisa do FNM napriek tomu, že jeho spoločná firma s Andrejom Babišom žalovala FNM o historicky najvyššiu sumu.